Mai multe masuri pentru reformarea Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA) au fost votate, vineri, in cadrul Congresului Extraordinar, de la Zurich, unde se va alege si noul presedinte al forului, informeaza Mediafax.

FIFAFoto: fifa.com

Noile masuri adoptate de Congresul Extraordinar al FIFA sunt: desecretizarea salariilor, un presedinte poate conduce forul cel mult trei mandate a cate patru ani, separarea functiilor politice si de conducere, un nou Consiliu FIFA, promovarea femeilor in fotbal, respectarea drepturilor omului.

Noul Consiliu urmeaza sa inlocuiasca actualul Comitet Executiv si va include o femeie din partea fiecarei confederatii.

"Suntem fermi sa punem lucrurile la punct, astfel incat atentia sa se mute, din nou, la fotbal. Acum incepe munca grea de a recastiga increderea si de a imbunatati situatia. Va fi creat un sistem mai puternic si mai diversificat de conducere, care va oferi o fundatie solida fotbalului, pentru a prospera, si care va impiedica, pe viitor, lucrurile negative", a declarat Issa Hayatou, presedinte interimar al FIFA, citat de BBC.

Vineri, va fi ales succesorul lui Sepp Blatter, implicat, in 2015, in scandalul de coruptie care a vizat forul mondial. Cei cinci candidati inscrisi pentru functia de presedinte FIFA sunt Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, Gianni Infantino, Ali Bin Al Hussein, Tokyo Sexwale si Jerome Champagne.

Unul dintre cei cinci candidati va deveni al noualea presedinte ales al FIFA in cei 112 ani de existenta ai institutiei. Modalitatea de vot: pentru a deveni presedinte din primul tur, un candidat are nevoie de doua treimi din voturile exprimate in secret. Daca nu este indeplinit acest criteriu, concurentul cu voturile cele mai putine va fi eliminat. Din turul secund, va fi necesara o majoritate simpla. Se va vota pana cand va fi ales presedintele dintre ultimii doi candidati.