Constantin Budescu a lasat liderul din Liga 1 pentru o formatie oarecare din liga a doua din China (n.r. Dalian Yifang). La prima vedere, inca un exemplu de fotbalist cu potential care lasa capitolul performanta in "umbra" banilor. Daca privim insa mai atent, vom observa ca in a doua liga din China au fost investiti mai multi bani in aceasta iarna decat in...Bundesliga! In total, conform transfermarkt.de, chinezii au "aruncat" aproximativ 200 de milioane de euro pe transferuri, devansand fara probleme liderul din ultimii ani, Premier League.

Ce s-a intamplat in perioada de transferuri din aceasta iarna

In mod surprinzator, Premier League (una din cele mai bogate ligi de fotbal din lume) a pierdut in aceasta iarna locul unu din topul transferurilor din fotbal. Cum a fost posibil asa ceva? Simplu - prin investitii masive ale oamenilor de afaceri din China. "Chinese Super League" cheltuise (pana pe 27 ianuarie 2016) 136 de milioane de euro pe fotbalisti, spre deosebire de doar cele 116 din Premier League. Pe locul patru apare...a doua liga din China (cu investitii de 43 de milioane de euro), campionat care a reusit performanta de a depasi...Bundesliga (36 de milioane de euro).

Banii cheltuiti pe transferuri pana pe 27 ianuarie 2016, conform Goal.com

Chinese Super League - 136 milioane de euro

Premier League: 116 milioane de euro

Serie A: 57 milioane de euro

China League One (a doua liga chineza): 43 milioane de euro

Bundesliga: 36 milioane de euro.

Topul celor mai scumpe transferuri din "fereastra" de mercato din aceasta iarna

1 Ramires: de la Chelsea - Jiangsu (28 milioane de euro)

2 Imbula: FC Porto - Stoke (24,25)

3 Elkeson: Guangzhou - Shanghai SIPG (18,5)

4 Gervinho: AS Roma - Hebei (18)

5 Niasse: Lokomotiv - Everton (17,9)

6 Gerson: Fluminense - AS Roma (16)

7 Shelvey: Swansea - Newcastle (16)

8 Townsend: Tottenham - Newcastle (15,7)

9 Afobe: Wolves - Bournemouth (13,3)

10 Guarin: Inter - Shanghai Shenhua (13).

Conform datelor actualizate publicate de transfermarkt.de, China a facut in total transferuri in valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, fiind lider autoritar.

Cele mai scumpe transferuri din China, din aceasta iarna

Ramires: Chelsea - Jiangsu Suning): 28 de milioane de euro

Elkeson: Guangzhou Evergrande - Shanghai Sipg: 18,5

Gervinho: AS Roma - Hebei Fortune: 18 milioane de euro

Fredy Guarin: Inter - Shanghai Shenhua: 13 milioane de euro

Renato Augusto: Corinthians - Beijing Guoan: 8 milioane de euro.

Campania agresiva, comandata de presedintele Xi Jinping

In spatele campaniei agresive de achizitii din fotbalul chinez se afla presedintele Xi Jinping, cel care a "ordonat" ca sportul rege din China sa devina unul cunoscut in intreaga lume.

"Marele meu vis este ca fotbalul din China sa devina recunoscut in lume, iar echipele noastre de club sa se lupte cu cele mai puternice din Europa. Fotbalul poate juca un rol foarte important in evolutia poporului chinez, atat pe plan psihic, cat mai ales fizic. Sportul poate sa inspire oamenii din toate categoriile" - Xi Jinping, presedintele Chinei.

Vor sa gazduiasca Campionatul Mondial de fotbal

Aceste mutari fac parte, conform jurnalistilor britanici, dintr-un plan bine pus la punct. Este doar primul pas catre marele vis: organizarea Campionatului Mondial de fotbal.

Li Ruigang, unul din cei mai bogati oameni din China, a cumparat drepturile tv pentru prima liga de fotbal chineza pentru urmatoarele cinci sezoane pentru...1,2 miliarde de dolari. Acest lucru ne arata clar ca investitiile nu se vor opri aici, dimpotriva.

Agent de fotbalisti: "E doar inceputul"

"Este incredibil ce s-a intamplat in ultima perioada. Telefonul mi-a sunat in continuu. Cand chinezilor le place ceva, nu conteaza despre ce e vorba, vor avea acel ceva. Le place sa aiba tot ce e mai bun, iar fotbalul este o prioritate pentru ei. Partea interesanta este ca ma astept ca in viitorul apropiat sa se intample lucruri si mai importante" - Tony Rallis, impresar.

Au "cumparat" practic liga a doua din Portugalia

Chinezii au mai facut un pas important catre "fotbalul mare" si prin interventia masiva din liga a doua din Portugalia. Prin intermediul sponsorului Ledman (apare in numele ligii secunde din Portugalia - "Ledman Proliga"), asiaticii au ajuns practic sa conduca acest campionat. De ce se poate spune acest lucru: prin anumite detalii din contract, zece echipe din liga a doua portugheza vor fi nevoite sa foloseasca cel putin un jucator din China. De asemenea, exista o clauza prin care mai multi antrenori chinezi sa profeseze in "Ledman Proliga".

"Nu ne pot forta sa folosim jucatori din China, este mai mult o optiune de care ar trebui sa tinem cont", a precizat unul din oficialii portughezi, atunci cand a fost intrebat cum este posibil ca anumiti jucatori sa fie efectiv impusi la formatiile din a doua liga de fotbal din Portugalia.

John Terry, ultima tinta importanta

Ajuns la 35 de ani si fara o oferta de a continua pe "Stamford Bridge", John Terry a anuntat ca o va parasi pe Chelsea dupa "o viata" petrecuta la formatia londoneza.

Prima oferta a venit prompt pentru fundasul englez: Jiangsu Suneng (echipa pregatita de Dan Petrescu) il doreste pe impunatorul aparator. Informatia a fost prezentata de jurnalistii de la The Telegraph, cei care au spus si care ar putea fi salariul pe un an de zile al jucatorului de 35 de ani: aproximativ 26 de milioane de euro!!! Daca va ajunge in China, Terry va fi al doilea jucator de la Chelsea care face pasul catre echipa pregatita de Dan Petrescu, dupa Ramires.

"Chinese Super League" a luat fiinta in urma cu 12 ani. Campioana en-titre este Guangzhou Evergrande Taobao, echipa care are in palmares deja 5 titluri. In prima liga chineza sunt 12 echipe.

Aici puteti accesa site-ul oficial al competitiei.