Presedintele Federatiei germane de fotbal (DFB), Wolfgang Niersbach, fosta mana dreapta a lui Franz Beckenbauer in cadrul Comitetului de organizare, a respins categoric orice suspiciune de coruptie in atribuirea Cupei Mondiale din 2006, sambata, dupa dezvaluirile publicatiei Der Spiegel.

Franz Beckenbauer (stanga) si Wolfgang Niersbach in 2005Foto: Agerpres/EPA

"Este ceva ce exclud categoric. Eu pot sa asigur ca, in legatura cu candidatura si atribuirea Cupei Mondiale din 2006, nu a existat niciun un cont ascuns nici la DFB, nici la Comitetul de candidatura si nici la Comitetul de organizare", a precizat Niersbach pe site-ul Federatiei, potrivit Agerpres.

Responsabilul fotbalului german a respins orice idee de cumparare de voturi care sa duca la alegerea tarii drept gazda a competitiei: "Eu pot sa-i asigur pe toti fanii fotbalului".

In opinia sa, Der Spiegel nu prezinta "nicio proba" si se bazeaza pe "o pretinsa sursa anonima".

"Cupa Mondiala nu a fost cumparata", a insistat Niersbach, care la acea vreme era responsabil cu presa in cadrul Comitetului organizator al CM 2006 si secretar general al DFB.

In editia sa de sambata, saptamanalul Der Spiegel sustine ca Comitetul de candidatura german ar fi cumparat voturi pentru a obtine organizarea Cupei Mondiale in urma cu noua ani, supranumita in Germania "poveste de vara".

Federatia germana de fotbal (DFB) a negat aceste dezvaluiri, recunoscand totusi plata unei sume de 6,7 milioane de euro catre FIFA, dar fara legatura cu aceasta competitie.

DFB a precizat ca nu s-au gasit indicii ca acesti bani ar fi fost implicati in procesul de obtinere a organizarii CM 2006 de catre Germania, dar va urmari daca aceasta suma de bani a fost utilizata intr-un program cultural al FIFA, destinatia preconizata a acestor fonduri.

FIFA a intrat in cea mai grava criza a sa, din cei 111 ani de existenta, in luna mai, cand 14 inalti oficiali au fost arestati si acuzati de procurori americani si elvetieni pentru diverse acte de coruptie, spalare de bani si infractiuni fiscale ce implica peste 150 milioane dolari.

In iulie 2000, Germania a invins Africa de Sud pentru gazduirea CM 2006 cu 12-11 la voturi, insa tara de pe continentul negru avea sa primeasca apoi gazduirea CM din 2010.