Presedintele FIFA, Sepp Blatter, si posibilul sau succesor, seful UEFA, Michel Platini, au fost suspendati provizoriu pentru 90 de zile de comisia pentru etica a federatiei mondiale de fotbal, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comisia a decis o suspendare de 90 de zile si pentru secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, care a fost deja suspendat de Federatie.

Comisia penttru etica a hotarat si o interdictie pentru sase ani si o amenda de 103.000 euro pentru fostul vicepresedinte FIFA Chung Mong-joon.

"Baza acestor decizii este constituita de investigatiile desfasurate de organismul de ancheta al comisiei pentru etica", se arata intr-o declaratie a forului.

Procurorul general al Elvetiei a anuntat ca Sepp Blatter este suspectat ca a facut o plata de doua milioane de franci elvetieni in favoarea lui Michel Platini, prejudiciind astfel bugetul FIFA.

Camerunezul Issa Hayatou si spaniolul Angel Maria Villar sunt urmatorii la rand ce ar urma sa conduca federatia mondiala si europeana de fotbal.

Statutul FIFA prevede ca cel mai inalt in rang vicepresedinte va asigura presedintia organizatiei. Pozitia este ocupata acum de Hayatou, presedintele confederatiei africane de fotbal. In mod similar, Villar este in pole-position pentru a prelua de la Platini sefia UEFA.

Platini nu prea mai poate sa candideze pentru conducerea FIFA

Presedintele UEFA, Michel Platini, nu-si mai poate depune candidatura la presedintia Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA), daca nu a facut-o pana acum, ca urmare a suspendarii de 90 de zile dictate impotriva sa de catre Comisia de Etica a forului fotbalistic mondial, a declarat pentru agentia EFE un purtator de cuvant al acestei comisii, informeazaAgerpres.

"Daca Platini nu si-a prezentat deja candidatura, nu o va mai putea face, deoarece termenul limita este 26 octombrie, data la care este suspendat. Daca a depus-o deja, cred ca poate merge mai departe, insa nu va putea face campanie si nici sa asiste la vreo reuniune care are legatura cu fotbalul", a spus oficialul FIFA.

Acesta a tinut sa precizeze ca nu Comisia de Etica este cea care "decide candidaturile" la presedintia FIFA, aceasta sarcina revenindu-i altei comisii, insa "tinand cont ca nu va putea exercita nicio activitate legata de fotbal, este foarte complicat sa mai poata fi candidat".