Reuniunea de la Lucerna a Comitetului Executiv UEFA a fost extrem de fructuoasa, numeroase schimbari in desfasurarea competitiilor europene fiind deja aprobate, iar toate vor intra in vigoare din sezonul 2009-2010.

Calificarile Ligii Campionilor se vor desfasura dupa un nou sistem care sa permita intrarea mai multor campioane nationale in faza grupelor. Astfel, preliminariile vor fi impartite in doua categorii. Prima va include campioanele tarilor clasate intre locurile 13 si 53 in clasamentul UEFA, cinci dintre acestea avand locul garantat in grupe.

Al doilea tablou va include echipe non-campioane in tarile clasate intre locurile 1 si 15. Alte cinci dintre aceste formatii vor merge in grupe.

Aici se vor afla calificate din oficiu 22 de formatii, fata de 16 pana in prezent. Acestea vor fi primele trei clasate in cele mai importante trei campionate europene (in prezent Anglia, Spania si Italia), primele doua clasate in campionatele tarilor aflate pe pozitiile 4-6 in clasamentul UEFA, campioanele din tarile clasate intre locurile 7 si 12, precum si castigatoarea competitiei.

Cele 32 de formatii vor participa, ca si pana acum in faza grupelor, de unde primele doua clasate vor merge in optimile de finala, iar echipa de pe locul trei va cobori in Cupa UEFA. Meciurile din optimile Ligii se vor disputa de-a lungul a patru saptamani, pentru a permite televizarea cat mai multor partide.

Finala Ligii Campionilor va avea loc sambata, si nu miercuri, asa cum a fost programata inca de la infiintarea competitiei, in 1956. Aceasta decizie i-a apartinut lui Michel Platini, dezamagit ca la ultima finala, desfasurata la Atena, au fost foarte putini copii in tribune.

O alta decizie importanta luata de Comitetul Executiv este desfiintarea Cupei UEFA Intertoto, iar toate echipele care participau in aceasta competitie vor lua startul intr-un tur preliminar al Cupei UEFA. A doua competitie europeana isi va schimba sistemul de desfasurare, din cel cu opt grupe de cate cinci echipe, intr-un cu 12 grupe de patru echipe, in care fiecare formatie va disputa sase meciuri, trei acasa si trei in deplasare. Primele doua clasate vor promova in faza eliminatorie, unde li se vor alatura opt echipe cazute din Liga Campionilor.