Sud-coreeanul Chung Mong-joon, candidat la presedintia Federatiei internationale de fotbal (FIFA) este banuit ca a incercat sa influenteze atribuirea Cupei Mondiale-2022, astfel ca este amenintat cu interdictia de a exersa orice activitate in fotbal, afirma ziarul german Welt am Sonntag, citeaza Agerpres.

Potrivit editiei duminicale a ziarului Die Welt, care nu-si dezvaluie sursele, Camera de ancheta a Comisiei de etica a FIFA a recomandat o interdictie de la orice activitate timp de 15 ani impotriva lui Chung Mong-joon, fost vicepresedinte al FIFA si personalitate de prim-rang a fotbalului asiatic.

Anchetatorii apreciaza ca Chung Mong-joon a incercat la sfarsitul anului 2010 sa faca sa se incline votul pentru atribuirea Mondialului de fotbal din 2022 in favoarea Coreei de Sud, candidata in epoca, violand astfel regulile codului etic al federatiei.

Intr-o scrisoare datand din octombrie 2010, Chung Mong-joon a propus membrilor Comitetului Executiv al FIFA crearea unu fond international pentru fotbal si participarea Coreei de Sud la diverse proiecte de sustinere a acestuia in lume, in suma de circa 777 milioane de dolari pana in 2022, afirma Welt am Sonntag.

In cele din urma, Cupa Mondiala din 2022 a fost incredintata Qatarului, alegere, de asemenea, foarte contestata si umbrita de banuieli de coruptie.

"Chung a insotit, totusi, acest angajament cu o conditie: ca Mondialul sa fie atribuit Coreei de Sud", un demers pe care anchetatorii il considera sanctionabil, scrie ziarul, adaugand ca presedintele Camerei de judecata a Comisiei de etica, germanul Hans-Joachim Eckert, trebuie acum sa decida ce urmare da acestei chestiuni.

Chung Mong-joon, care a fost membru al Comitetului Executiv al FIFA pana in 2011, a declarat la sfarsitul lunii iulie ca va candida la presedintia FIFA, alegerile noului conducator fiind prevazute pe 26 februarie anul viitor, la Zurich. Ceilalti candidati anuntati sunt Michel Platini, printul iordanian Ali bin Al Hussein, precum si fostul international brazilian Zico.