Sepp Blatter si-a anuntat marti demisia de la presedintia Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA), in urma numeroaselor scandaluri financiare si de coruptie care au afectat institutia, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Blatter, in varsta de 79 de ani, aflat in functie din 1998, a informat ca va convoca un congres extraordinar in care isi va depune mandatul si in cursul caruia va fi ales si succesorul sau.

New York Times si ABC News au anuntat, citand surse, ca o ancheta a FBI il vizeaza direct pe Blatter.

Mai multi sponsori ai FIFA - Coca-Cola, Adidas, Visa si McDonald's au apreciat ca demisia lui Joseph Blatter reprezinta "un pas in directia cea buna" pentru restabilirea increderii.

"Chiar daca mi-a fost incredintat un nou mandat, se pare ca nu sunt sustinut de toti in lumea fotbalului, de aceea voi convoca un congres extraordinar si imi voi pune mandatul la dispozitie, a declarat el, la sediul FIFA din Zurich.

"Voi continua sa imi exercit functia pana atunci si sunt liber de constrangerile unui nou scrutin. O sa ma concentrez pentru a ma angaja in reforme ambitioase", in conditiile in care FIFA "se confrunta cu provocari care nu inceteaza si are nevoie de o profunda restructurare", a adaugat Blatter.

"Este o decizie dificila, o decizie curajoasa si decizia potrivita", a reactionat imediat Michel Platini, presedintele UEFA si inamic declarat al lui Blatter.

Printul Ali, care a pierdut vinerea trecuta alegerile pentru sefia FIFA, se va prezenta pentru o noua runda de alegeri, a anuntat unul dintre adjunctii sai.

"In cazul unor noi alegeri, printul Ali este pregatit", a declarat Salah Sabra, vicepresedintele federatiei iordaniene de fotbal, condusa de printul Ali, adaugand ca acesta este gata sa "preia presedintia imediat, daca i se cere".

In pofida enormei presiuni nascute din scandalul mondial de coruptie care a zguduit FIFA incepand de miercurea trecuta, Joseph Blatter a castigat, vineri, la Zurich, un al cincilea mandat la presedintia FIFA, dupa ce, in urma voturilor din primul tur de scrutin, contracandidatul sau, printul iordanian Ali bin Al Hussein, s-a retras din cursa.

In primul tur, Blatter a obtinut 133 de voturi, iar Printul Ali 73.

Dupa ce s-a consultat cu stafful sau, Printul Ali a decis sa se retraga inainte de al doilea tur.