Vezi aici LIVE VIDEO cu congresul de la Zurich:

In ciuda enormei presiuni nascuta din scandalul mondial de coruptie care a zguduit FIFA incepand de miercuri, Joseph Blatter a fost reales vineri in fruntea sa, asa cum era de asteptat, pentru un al cincilea mandat, scrie AFP.

Blatter, 79 de ani, atacat din toate partile si in special de presedintele UEFA, Michel Platini, care i-a cerut personal, joi sa demisioneze, a castigat dupa ce contracandidatul sau, printul iordanian Ali bin Al Hussein, s-a retras, inainte de al doilea tur de scrutin.

"Vom aduce corabia (FIFA) acolo unde se joaca fotbal. Promit sa dau o FIFA mai puternica succesorului meu", a declarat, vizibil emotionat si usura, Blatter, dupa ce a fost reales.

Ora 20:20 Printul Ali s-a retras din cursa, Blatter a fost reales presedinte al FIFA pentru al cincilea mandat

20:11 Joseph Blatter va fi nevoit sa intre in turul doi al alegerilor, dupa ce a obtinut doar 133 de voturi, fata de contracandidatul sau, printul Ali, care a obtinut 73 de voturi.

"Au fost distribuite 209 buletine de vot, 206 au fost validate, era nevoie de 140 de voturi pentru a fi ales din primul tur, va fi un al doilea tur", a explicat Issa Hayatou, unul dintre vicepresedintii FIFA, insarcinat cu procedura electorala.

18:07 "Cel de-al 65-lea congres are loc intr-o perioada tulbura, dar fotbalul va avea puterea sa o ia de la capat. Nu avem nevoie de o revolutie, dar cu siguranta avem nevoie de evolutie. Aceept provocare de a rezolva probleme de la FIFA, dar numai impreuna cu voi" - Sepp Blatter.

17:57 "Toti ochii sunt indreptati asupra noastra. Noi suntem cei care trebuie sa ocrotim acest sport. Putem merge mai departe doar uniti pentru binele fotbalului. Chiar si cele mai intunecate nopti sunt intrerupte de zorii zilei" - Printul Ali.

17:46 Votul sta sa inceapa - inainte insa vor vorbi (cate un sfert de ora) cei doi candidati: "tanarul" Blatter si Printul Ali.

17:31 "Inainte de a incepe procedura de vot pentru alegerea noului presedinte, vom avea o pauza de 10 minute, pentru a pregati camera de vot secret" - Jérôme Valcke, secretarul general al FIFA.

17:14 Cu 90% din voturi pentru, Israelul a fost pastrat drept membru afiliat al FIFA. Dupa aceasta decizie, Ofer Eini (presedintele forului din Israel) si Jibril Rajoub (omologul din Palestina) si-au dat mana in fata tuturor, iar intreaga asistenta a aplaudat acest gest.

17:07 Jibril Rajob, presedintele Federatiei de Fotbal din Palestina, a venit cu un cartonas rosu la microfonul unde urma sa ia cuvantul.

16:27 Unul din reporterii celor de la The Guardian anunta ca a luat legatura cu reprezentantii CONMEBOL (America de Sud) si ca aceastia si-ar fi schimbat optiunea de vot in favoarea Printului Ali. Daca acest lucru se va concretiza, atunci sunt sanse bune sa existe un al doilea tur.

16:30 Conform jurnalistilor de la The Guardian, votul pentru alegerea noului presedinte al FIFA nu va incepe inainte de ora 18:00 (ora Romaniei). Procedura in sine va dura cateva ore, iar primele rezultate vor fi anuntate, cel mai probabil, nu inainte de ora 20:00 (ora Romaniei). Daca va fi cazul, va avea loc si un al doilea tur, in care castigatorul va avea nevoie de majoritate simpla.

16:10 Seful departamentului medical de la FIFA a precizat in pauza de masa ca i-a facut recent un control lui Sepp Blatter, iar acesta este "sanatos tun".

15:50 Alfredo Hawit, din Honduras, a fost ales noul presedinte al CONCACAF. Jeffrey Webb, cel care a ocupat inainte aceasta functie, a fost arestat miercuri, fiind acuzat de luare de mita.

15:20 "Nu poti sa mergi mai departe ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat si nu poti sa spui ca aceasta este persoana corecta pentru a conduce in continuare. Cu cat schimbarea va veni mai repede, cu atat mai bine" - David Cameron, premierul Marii Britanii, in legatura cu alegerile de la FIFA.

14:50 "A fost doar o amenintare, ne-am intors de la masa si am reluat congresul. Da, a fost o amenintare cu bomba, dar a fost din fericire una falsa" -Jérôme Valcke, secretarul general al FIFA

14:30 Jérôme Valcke, secretarul general al FIFA, a promis ca va reveni cu amanunte in aproximativ 15 minute.

14:15 Politia din Zurich a confirmat ca a primit o amenintare cu bomba, vizata fiind cladirea unde are loc congresul FIFA. Delegatiile FIFA si presa au parasit sala principala, acestia mutandu-se intr-o alta incapere de lucru, dupa anuntul presupusei bombe.

13:40 La nici 24 de ore dupa ce a fost eliberat dintr-o inchisoare din Trinidad intr-o ambulanta (suferind de epuizare) Jack Warner (n.r. fost presedinte al CONCACAF si fost vicepresedinte al FIFA) a fost vazut fara nicio urma de epuizare la o actiune politica a partidului din care face parte in Trinidad si Tobago (Warner a fost eliberat pe cautiune). Fostul oficial al FIFA ar fi solicitat mita in valoare de 10 milioane de dolari guvernului Africii de Sud pentru atribuirea Cupei Mondiale din 2010.

13:20 Servirea este ireprosabila la al 65-lea congres FIFA, imaginea celor de la The Guardian poate confirma asta

12:55 Nu a interzis nimeni lauda de sine: Sepp Blatter, imagine din raportul prezentat la Zurich, pagina 6. FIFA este o societate infloritoare, cei retinuti de FBI pot confirma asta...

12:45 Chiar asa? "Cei care au gresit, daca vor fi gasiti vinovati, sunt indivizi, nu intreaga organizatie. Evenimentele din aceasta saptamana au aruncat o umbra. Vom incerca sa inlaturam aceasta umbra, nu putem admite ca reputatia FIFA sa fie tarata prin noroi" - Sepp Blatter.

12:03 Sepp Blatter a vorbit aproape o jumatate de ora. Iata reactia unuia din jurnalistii englezi prezenti in sala: "A fost probabil cel mai prost discurs pe care l-am auzit in viata mea. Am pierdut aiurea 22 de minute din viata. Totul a fost amagitor, incoerent, irelevant, o trancaneala" - Oliver Kay.

11:55 "Un Campionat Mondial fara Europa ar fi regretabil. Insa, pot sa va asigur ca se va juca si fara ei" - Amaju Pinnick, presedintele Federatiei de Fotbal din Nigeria.

11:50 Sepp Blatter este cel care a deschis cel de-al 65-lea congres al FIFA: "Evenimentele petrecute miercuri sunt regretabile. Suntem insa aici pentru a rezolva problemele. Voi (n.r. reprezentantii afiliati la forul mondial) aveti puterea de a schimba fata FIFA. Sa ne apucam de treaba, se ne rezolvam problemele. Vom gasi cea mai buna cale pentru a pune lucrurile din nou in ordine" - Sepp Blatter, vorbind de parca nu ar fi presedintele forului corupt de patru mandate...

11:46 Mai multi protestatari din Palestina au fost indepartati de fortele de ordine dupa ce au strigat "red card for FIFA" (n.r. cartonas rosu pentru FIFA)

11:41 David McKenzie, CNN: Urmeaza Sepp Blatter?

11:40 Walter de Gregorio, purtatorul de cuvant al FIFA: "Sepp Blatter nu are niciun amestec in aceste evenimente regretabile"

Sepp Blatter si printul iordanian Ali bin Al Hussein lupta astazi pentru sefia FIFA. Cu toate ca forul mondial se afla intr-un imens scandal de coruptie, Blatter ramane favorit cert la castigarea alegerilor, informeaza presa britanica. Vor fi 209 voturi (fiecare membru are dreptul la un vot), iar presedintele va fi ales fie cu doua treimi din voturi in primul tur, fie cu majoritate simpla, in cel de-al doilea.

Echipele din Europa ar putea boicota Campionatul Mondial din 2018, organizat de Rusia

Favoritul Sepp Blatter

Despre Sepp Blatter nu mai sunt multe de spus, in cele patru mandate vorbindu-se foarte mult despre elvetianul cu nume ales parca din cooperativa fotbalului romanesc. In perioada domniei lui Sepp, FIFA a avut nenumarate acuze de frauda, totul culminand cu retinerile facute de anchetatorii americani.

Blatter este cel de numele caruia se leaga multe scandaluri, forul mondial fiind aratat cu degetul de atatea ori. A dus Mondialul in Africa de Sud (pentru prima data turneul final a fost organizat pe continentul negru), iar apoi le-a ales drept gazde pe Rusia (2018) si Qatar (2022). Conform anchetatorilor americani, s-ar fi platit bani buni pentru organizarea viitoarelor doua turnee finale.

Ali bin Al Hussein

Printul Ali bin Hussein este singurul contracandidat al "vesnicului" Blatter. Iordanianul promite transparenta la nivelul conducerii FIFA, lucru care a lipsit cu desavarsire in mandatele lui Sepp. Ali are 39 de ani si este fratele vitreg al regelui Abdallah II al Iordaniei si are gradul de general in armata iordaniana.

Cum se va vota

Vor fi 209 voturi, fiecare federatie membra avand dreptul la un vot. Cele sase confederatii care fac parte din FIFA sunt AFC (Asia), CAF (Africa), CONMEBOL (America de Sud), CONCACAF (America de Nord), OFC (Oceania) si UEFA (Europa).

CONCACAF-ul are 35 de voturi, iar Blatter va primi cele mai multe voturi. Doar SUA si Canada au anuntat categoric ca il vor vota pe Ali.

CAF (Africa) are 54 de voturi, iar Blatter a fost si va ramane preferatul africanilor, elvetianul fiind mare favorit.

AFC (Asia) are 46 de voturi (sunt 46 de federatii asiatice) si in pofida scandalului de coruptie de la FIFA, Sepp Blatter ramane mare favorit sa adune cele mai multe voturi. Doar Australia a anuntat oficial ca il sustine pe Ali.

CONMEBOL (America de Sud) are 10 voturi, iar aproape toate vor merge catre Sepp Blatter, dupa cum sustin jurnalistii britanici de la The Guardian.

OFC (Oceania) detine 11 voturi, iar oficialii din aceasta zona au anuntat inca de la inceputul anului ca il sustin pe Blatter.

UEFA (Europa) este singura confederatie unde Printul Ali va avea majoritatea voturilor. Se estimeaza ca Ali va avea 45 de voturi din totalul de 53.

Congresul FIFA a inceput la ora 10:30 (ora Romaniei), iar la vot nu se va trece mai devreme de ora 18:00.

Pentru a fi ales presedinte al FIFA, unul din cei doi candidati va fi nevoit sa aiba doua treimi din voturi in primul sau cu majoritate simpla in cel de-al doilea tur (daca va fi cazul).

Lennart Johansson, fost presedinte al UEFA: "Anglia ar trebui sa gazduiasca Campionatul Mondial din 2018 in locul Rusiei"

Fabuloasa poveste a anchetei la FIFA: Fiscul american, un milionar falit, un apartament de lux locuit de pisici si un microfon ascuns in breloc

Justitia americana a pus sub acuzare nu mai putin de 14 persoane. Iata, conform New York Times, lista acestora:

Jeffrey Webb - Presedintele CONCACAF (Confederatia de Fotbal din America de Nord, Centrala si Caraibe) si vicepresedinte al FIFA

Jack Warner - Fost presedinte al CONCACAF si fost vicepresedinte al FIFA

Eugenio Figueredo - Fost presedinte al CONMEBOL (Confederatia de Fotbal din America de Sud) si vicepresedinte al FIFA

Eduardo Li - Presedintele Federatiei de Fotbal din Costa Rica - ar fi devenit membru al Comitetului Executiv al FIFA

Julio Rocha - Presedintele Federatiei de Fotbal din Nicaragua

Costas Takkas - Fost presedinte al Federatiei de Fotbal din Insulele Cayman Islands

Rafael Esquivel - Presedintele Federatiei de Fotbal din Venezuela, inca din 1988

José Maria Marin - Fost presedinte al Federatiei Braziliene de Fotbal

Nicolás Leoz - Fost presedinte al CONMEBOL si fost membru al Comitetului Executiv al FIFA

Alejandro Burzaco - presedintele excutiv al unei agentii media de sport din Argentina

Aaron Davidson - Presedintele Traffic Sports USA - promotor de evenimente sportive - si presedinte al North American Soccer League;

Hugo Jinkis - presedinte al unei agentii media cu implicare in fotbal

Mariano Jinkis - presedinte al unei agentii media cu implicare in fotbal

José Margulies: acuzat ca a intermediat si facilitat plati ilegale.

Despre FIFA

Federatia Internationala de Fotbal a luat fiinta pe 21 martie 1904, la Paris. In prezent, are sediul la Zurich. FIFA este responsabila cu organizarea turneelor internationale de fotbal, cel mai important fiind Campionatul Mondial. La FIFA sunt afiliate 209 federatii de fotbal.

Cele sase confederatii care fac parte din FIFA sunt AFC (Asia), CAF (Africa), CONMEBOL (America de Sud), CONCACAF (America de Nord), OFC (Oceania) si UEFA (Europa).

De-a lungul istoriei, FIFA a avut urmatorii presedinti: Rober Guérin (Franta: intre 1904-1906), Daniel Burley Woolfall (Anglia: intre 1906-1918), Jules Rimet (Franta: intre 1921-1954), Rodolphe Seeldrayers (Belgia: intre 1954-1955), Arthur Drewry (Anglia: intre 1955-1961), Stanley Rous (Anglia: intre 1961-1974), João Havelange (Brazilia: intre 1974-1998) si Joseph Blatter (Elvetia: 1998 - ).

Cei mai importanti parteneri ai FIFA sunt: Adidas, Coca-Cola, Emirates, Hyundai-Kia Motors, Sony, Gazprom, Budweiser si VISA.

Miza alegerilor presedintelui FIFA - Foarte multi bani in joc

Pentru a intelege mai bine de ce lupta pentru sefia FIFA este atat de importanta, vom prezenta cateva detalii din raportul financiar pe 2014 al forului mondial. Astfel, FIFA a generat incasari de 4,8 miliarde de dolari de pe urma Cupei Mondiale din Brazilia (disputata in vara anului trecut). Forul condus de Blatter a cheltuit 2,2 miliarde de dolari pentru acest turneu final. FIFA a incasat 2,4 miliarde de dolari din drepturile tv, 1,6 miliarde de dolari din sponsorizari si 527 de milioane de dolari din vanzarile de bilete.