Parchetul elvetian a confiscat, miercuri, documente electronice de la sediul FIFA din Zurich, in cadrul urmaririi penale incepute cu privire la fapte, pentru "spalare de bani si management defectuos", in procesul de atribuire a organizarii Cupei Mondiale, editiile din 2018 Rusiei si 2022 Qatarului, sustine Mediafax.

FIFAFoto: fifa.com

Ministerul elvetian de Justitie a precizat ca ancheta penala a fost inceputa la 10 martie, informeaza l'Equipe.

Anuntul autoritatilor elvetiene vine la putin timp dupa ce sase inalti oficiali ai forului mondial au fost retinuti la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justitie al SUA, in legatura cu alte fapte de coruptie.

Printre persoanele retinute se numara doi din cei sapte vicepresedinti FIFA, Jeffrey Webb din Insulele Cayman si Eugenio Figueredo din Uruguay, presedintele federatiei de fotbal din Costa Rica, Eduardo Li, candidat pentru un loc in Comitetul Executiv al FIFA, si Jose Maria Marin, fost presedinte al federatiei braziliene, actual membru al mai multor comisii FIFA.

Oficiul Federal de Justitie din Elvetia a precizat ca persoanele retinute sunt cercetate pentru luare de mita si alte foloase, de la inceputul anilor 1990 si pana in prezent, totalizand peste 100 de milioane de dolari. Actiunile lor ilegale ar avea legatura cu unele turnee de fotbal din America Latina.

Implicarea americana in acest caz este ca urmare a faptului ca actiunile ilegale au fost puse la punct in SUA, iar pentru tranzactiile financiare au fost folosite banci din aceasta tara.

Persoanele retinute la hotelul de lux Baur au Lac vor fi extradate in SUA imediat.

Cei sase erau prezenti la Zurich pentru a lua parte la Congresul FIFA, in cadrul caruia vor avea loc, vineri, alegeri pentru presedintia forului condus de Joseph Blatter.

Actualul presedinte al FIFA, Joseph Blatter, si printul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei sunt singurii candidati ramasi in cursa pentru sefia forului mondial. Joseph Blatter, in varsta de 79 de ani, se afla la al patrulea mandat de presedinte al FIFA, for pe care il conduce din 1998.