Numele lui Fabio Capello, celebrul antrenor italian care acum pregătește echipa națională de fotbal a Rusiei pentru campionatul mondial care va avea loc în 2018 în această țară, apare într-un contract secret care stipulează plăți de milioane de euro către o firmă offshore.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reporterii RISE Project, împreună cu jurnaliști din cadrul Organized Crime and Corruption Reporting Project, au documentat în ultimii patru ani operațiuni masive de spălare de bani în Europa de est. Tranzacțiile ilegale cu miliarde de euro au fost efectuate cu ajutorul a sute de firme offshore create cu un singur scop: să-i ajute pe politicienii corupți sau pe afaceriștii controversați să facă prestidigitație cu bani publici. Unii dintre beneficiarii din România ai acestui sistem au fost deja prezentați în cadrul proiectului nostru Mașinăria Offshore. Lista utilizatorilor sau a creatorilor sistemului este însă mult mai lungă și include nume celebre din toată lumea.

În ultimele două luni am investigat alături de colegii din Rusia și Italia un caz care îl implică pe antrenorul italian de fotbal, Fabio Capello. Numele acestuia apare în paginile unui contract secret care stipulează plăți de milioane de euro între o firmă care face parte din sistemul de spălare de bani descris anterior și o altă companie cu sediul într-o bancă din Monaco.

Citeste aici continuarea anchetei Rise Project.