Cupa Mondiala de fotbal din 2022 se poate desfasura doar in lunile noiembrie si decembrie, in Qatar, a declarat presedintele Confederatiei Asiatice de Fotbal, seicul Salman bin Ebrahim Al-Khalifa, informeaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dosarul de candidatura al Qatarului propunea ca turneul final sa aiba loc vara, insa in acea perioada temperaturile din Zona Golfului reprezinta un risc pentru sanatatea jucatorilor, informeaza BBC.

Astfel, Salman bin Ebrahim Al-Khalifa a exclus luna mai dintre posibilitatile de disputare a competitiei, perioada ce era agreata de ligile de top din Europa.

O alta perioada propusa a fost ianuarie/februarie, insa Cupa Mondiala ar fi concurat cu Jocurile Olimpice de iarna.

"Toate partile trebuie sa cedeze, nu numai europenii", a declarat presedintele Confederatiei Asiatice de Fotbal.

Hassan Al Thawadi, presedintele comitetului de organizare al Cupei Mondiale, a declarat ca tara sa este pregatita sa organizeze turneul final in orice perioada a anului. In dosarul de candidatura, Qatarul a prezentat planuri de stadioane, zone ale fanilor si terenuri de antrenament dotate cu instalatii de aer conditionat, pentru a elimina temerile privind caldura

"Oricand va fi gazduita Cupa Mondiala, noi mergem inainte cu tehnologia de racire", a spus Al Thawadi.

Presedintele UEFA, Michel Platini, sustine si el ca turneul final al Cupei Mondiale sa aiba loc iarna, deoarece "nu este posibil sa joci in mai, cand sunt 40 de grade".

Salman bin Ebrahim Al-Khalifa a analizat doua perioade, ianuarie/februarie si noiembrie/decembrie, dar prima a fost exclusa din cauza Jocurilor Olimpice de iarna. "Nu vrem ca aceste competitii sa fie in concurenta", a spus el.

Oficialul va propune perioada noiembrie/decembrie comisiei FIFA care studiaza posibilele date de disputare a acestei competitii si care se va reuni, marti, la Doha. Decizia finala va fi luata de Comitetul Executiv al FIFA, în luna martie.

Insa aceasta solutie nu este pe placul sefilor ligilor profesioniste din Europa. "Organizarea Cupei Mondiale din 2022 a fost atribuita Qatarului ca o competitie de vara. O editie de iarna nu este nici fezabila, nici dorita de fotbalul european", a declarat un purtator de cucânt al Premier League.