Un tribunal brazilian a decis excluderea clubului de fotbal Gremio Porto Alegre din Cupa Braziliei dupa ce suporterii echipei i-au adresat injurii de natura rasista portarului lui Santos, Aranha, la intalnirea directa din 16-imile competititei disputata saptamana trecuta, informeaza Reuters.

Galeria GremioFoto: gremio.net

In timpul meciului castigat de Gremio cu 2-0, suporterii echipei au strigat "maimuta", dar si alte apelative rasiste, referindu-se la goalkeeper-ului in varsta de 33 de ani Aranha.

Gremio, a doua clasata din sezonul trecut in Campeonato Brasileiro, urma sa joace returul miercuri, insa meciul a fost amanat in asteptarea unei decizii a comisiei disciplinare a Tribunalului superior al justitiei sportive.

"Printr-o decizie unanima, a fost exclusa Gremio din Cupa Braziliei, a fost amendat (clubul - n.red.) cu 50.000 de reali (circa 17.000 de euro - n.red.), si au fost interzisa prezenta pe stadioane, pentru 720 de zile, a suporterilor deja identificati cei care vor fi identificati de acum inainte" ca fiind responsabili pentru scandarile rasiste, se arata in declaratia instantei.

Arbitrul meciului a fost si el suspendat pentru 0 de zile, fiind amendat cu 1.600 de reali pentru ca nu a dispus actiunile corecte si pentru ca nu a raportat adecvat incidentul in raportul sau asupra intalnirii sportive. Asistentii sai au fost suspendati pentru 60 de zile si amendati cu 1.000 de reali.

Pedeapsa dipusa de comisia de 5 membri fata de clubul Porto Alegre este cea mai drastica pedeapsa cauzata de manifestari rasiste din istoria fotbalului brazilian.

Gremio are posibilitatea de a contesta decizia la comisia de 9 membri a Tribunalului superior al justitiei sportive, apelul urmand sa fie judecat in urmatoarele doua saptamani.

Clubul din Porto Alege si-a cerut scuze fata de Aranha si a promis sa faca toate demersurile pentru identificarea celor vinovati.

Saptamana trecuta, Gremio a lansat o campanie anti-rasism, denumita "Enough!" ("Destul!").