Renta viagera de 50.000 de euro pe an si celelalte beneficii stabilite, la 5 martie, de Comitetul Executiv al FRF pentru presedintele de onoare Mircea Sandu au fost anulate de Adunarea Generala extraordinara a federatiei, care are loc sambata la Casa Fotbalului, transmite Mediafax.

Mircea SanduFoto: AGERPRES

Presedintele FC Dinamo, Constantin Anghelache, a prezentat la finalul Adunarii Generale procesul verbal, in care se mentioneaza ca AG a aprobat cu unanimitate de voturi schimbarea administratorului la CNAF Mogosoaia (n.r. - Mircea Sandu) si a respins cererea lui Cristian Balaj de renegociere a rentei viagere a lui Mircea Sandu cu majoritate de voturi, 5 abtineri si un vot impotriva. De asemenea, Adunarea Generala extraordinara a invalidat contractul de renta viagera dintre FRF si Mircea Sandu si a aprobat initierea unei actiuni in instanta cu privire la anularea contractului de renta viagera.

Pachetul de beneficii al presedintelui de onoare Mircea Sandu a fost adoptat in Comitetul Executiv, inaintea Adunarii Generale din 5 martie, care l-a adus in fruntea FRF pe Razvan Burleanu. Acest pachet nu a fost prezentat in cadrul AG, ci doar s-a supus la vot propunerea ca Mircea Sandu sa devina presedinte de onoare al FRF.

Conform pachetului stabilit atunci, Mircea Sandu avea o renta viagera in valoare de 75.000 de euro anual, drept de administrare a etajului 2 al unei cladiri a FRF, orice interventie chirurgicala sau recuperare medicala platita de FRF, o limuzina de la FRF si benzina decontata indiferent de numarul de kilometri parcursi, telefon, personal anjagat cu salarii in limita a 5.000 de lei lunar, deplasari la meciurile echipei nationale cu decontarea cazarii la hotel de cinci stele si diurna de 500 de euro pe zi.

Ulterior, Sandu a renuntat la 25.000 de euro din cei 75.000, la limuzina si la secretara.

Noul conducator al FRF, Razvan Burleanu, a considerat drept "nesimtit" pachetul de beneficii al presedintelui de onoare si a promis ca il va supune dezbaterii AG.

UPDATE 1 - Mircea Sandu: Daca se aplica decizia Adunarii Generale a FRF de invalidare a rentei, ii voi da in judecata

Presedintele de onoare al FRF, Mircea Sandu, a declarat sambata, pentru Mediafax, ca va apela la instanta daca se va pune in aplicare decizia cu privire la invalidarea rentei sale viagere si a celorlalte beneficii stabilite de Comitetul Executiv in data de 5 martie.

Mircea Sandu spune ca o astfel de decizie nu poate fi aplicata retroactiv.

"In ceea ce ma priveste, nu au decis nimic. Pentru ca astfel de decizii nu se pot aplica retroactiv. Noul statut va intra in vigoare odata cu hotararea instantei. Dar hotararile nu au retroactivitate. Oricum, in cazul in care aplica aceasta decizie ii voi da in judecata", a spus Sandu.

El a mentionat ca vor exista contestatii in ceea ce priveste validitatea Adunarii Generale extraordinare de sambata. "Dar vor fi contestatii si in ceea ce priveste faptul ca aceasta Adunare Generala nu este statutara, pentru ca nu s-a inregistrat in Registrul Federatiilor si Comitetul Executiv care a convocat aceasta Adunare Generala. Vor fi contestatii multe", a adaugat fostul conducator al FRF.

UPDATE 2 - Razvan Burleanu: Sandu nu va mai putea intra in cladirea FRF in care avea biroul

Presedintele FRF, Razvan Burleanu, a declarat, sambata, dupa Adunarea Generala a forului, in urma careia i s-a invalidat contractul de renta viagera presedintelui de onoare Mircea Sandu, ca acesta nu va mai avea acces in biroul sau din cladirea ce apartine federatiei, scrie Mediafax.

"Astazi ma bucur de o sustinere mult mai larga decat am avut-o in data de 5 martie. Va trebui sa ne consultam cu juristii FRF in cazul invalidarii contractului de renta viagera a lui Mircea Sandu, dar in mod cert vom duce la indeplinire ceea ce Adunarea Genarala a decis. Atat timp cat avem o decizie a AG, iar acel contract specifica foarte clar inclusiv dreptul de a ocupa un etaj sau doua, asteptati-va la o asemenea reactie (n.r. - sa-i fie interzis accesul)", a spus Burleanu, la Sport.ro.

Intrebat daca Sandu va uza de o clauza de 500.000 de euro despagubiri ca sa pastreze contractul de renta viagera, Burleanu a raspuns: "Este o intrebare pe care trebuie sa i-o adresati lui Mircea Sandu, dar eu cred ca domnul Mircea Sandu, odata ce a fost acceptat ca presedinte de onoare, isi doreste sa onoreze fotbalul romanesc si nu cred ca va actiona o asemenea clauza. Nu sunt intr-o lupta sau intr-un razboi cu Mircea Sandu, dar ca manager al FRF am considerat, in urma reactiilor primite din tara, sa prezentam acest contract fiindca Adunarea Generala din 5 martie nu a fost informata despre aceste contract. La fel, foarte multi membri din Comitetul Executiv. Membrii afiliati au decis numai acordarea titlului de presedinte de onoare si nicidecum alte facilitati financiare."

UPDATE 3 - Burleanu: Limita de trei mandate pentru un presedinte al FRF figureaza in noul statut

Presedintele FRF, Razvan Burleanu, a declarat, sambata, ca modificarile aduse Statului federatiei includ si limitarea la trei a mandatelor unui presedinte al Federatiei Romane de Fotbal, desi aceasta propunere nu a fost prezentata Adunarii Generale extraordinare.

"Am votat si maxim trei mandate pentru presedintele federatiei si varsta minima de 65 de ani", a spus Burleanu, la Sport.ro.

Totusi, propunerea de limitare a numarului de mandate ale presedintelui FRF nu a fost dezbatuta in cadrul Adunarii Generale, fiind prezentata doar limita de varsta a presedintelui FRF - 65 de ani.

Pana in prezent, un presedinte putea detine un numar nelimitat de mandate si nu exista o limita de varsta. Predecesorul lui Burleanu, Mircea Sandu a detinut sase mandate de presedinte al FRF.

UPDATE 4 - Sandu se simte tradat de membrii FRF si il acuza pe Lupescu ca ii vrea locul in CEx al UEFA

Presedintele de onoare al FRF, Mircea Sandu, se considera tradat de membrii Federatiei Romane de Fotbal, care au votat, sambata, cu larga majoritate invalidarea rentei sale viagere, si il acuza pe fostul sau colaborator Ionut Lupescu ca ii vrea locul in Comitetul Executiv al UEFA, mai relateaza Mediafax.

"Ori s-au facut presiuni foarte mari, ori oamenii sunt... Tradatori sunt destui pe lumea asta si noi, prin gena noastra, suntem tradatori. Luati aminte la razboiale la care am participat si asa mai departe. Asta e viata! Eu m-am retras de buna voie, nu am mai vrut sa candidez. M-am si imbolnavit, cu stres, cu toate astea... Pana la urma cancerul este boala stresului si a poluarii. Se aduna. Am invins ceva ce greu este de invins, o boala, care nu mai este incurabila astazi, dar am invins boala asta, pai ce pot sa mai pierd pe pamantul asta?", a declarat Sandu, la Sport.ro.

Intrebat daca va avea probleme in 2015, cand sunt alegeri pentru Comitetul Executiv al UEFA, Sandu, membru in acest for, a raspuns. "Este problema FRF. Astazi sunt convins ca nu ma vor propune. Exista si Lupescu care militeaza pentru aceasta chestie, ca sa fiu foarte deschis. Este unul dintre mentorii domnului Burleannu. Asta este. Am 62 de ani si imi vad de viata mea. Treaba lor!"

Fostul presedinte al FRF a precizat ca Ionut Lupescu a fost primul care l-a tradat, in 2011, si il acuza pe actualul director al Comiesiei Tehnice a UEFA ca ii vrea locul din Comitetul Executiv al forului european.

"El a fost primul (n.r. - tradator). In 2011, el a fost primul. Nu mai este Sandu Mircea la Comitetul Executiv al UEFA, presa il face praf, isi da demisia si venim noi. Dar nu o sa va confirme niciodata. Eu am vrut sa am o relatie normala cu Ionut, ne-am mai vazut la UEFA. Dar alimentandu-l pe Burleanu cu tot felul de idei si teme, nu e in regula. Pentru ca eu am fost presedintele care a militat pentru promovarea lui, ca director general, i-am dat pe mana totul in FRF, echipele nationale, contracte, eu am ramas pe probleme internationale", a explicat Sandu.