In 1982 se petrecea una dintre cele mai mari surprize din istoria fotbalului european fiindca Aston Villa din Birmingham devenea campioana Europei. La doar cateva luni dupa finala, un fan reusea sa fure trofeul dintr-un pub in care jucatorii petreceau, iar de aici povestea devine tot mai simpatica, spre final opt politisti britanici ajungand sa joace fotbal la 3 noaptea intr-o parcare pentru ca echipa castigatoare sa se pozeze cu trofeul.

Aston Vila, campioana Europei in 1982Foto: Captura YouTube

In prezent un om de rand nu poate sa atinga un trofeu de prestigiu precum cel al Champions League si in cel mai bun caz poate sa-l fotografieze in scurtele perioade in care sponsorii il aduc intr-un anumit oras. Acum trei decenii lucrurile erau mult mai simpatice si o campioana europeana putea duce trofeul intr-un pub unde fanii isi faceau poze si aveau sansa sa tina si cupa in brate.

In sezonul 1981-82 Cupa Campionilor avea un castigator surpriza, Aston Villa din orasul industrial Birmingham, o echipa veche, insa fara traditie pe plan european si fara super-vedete. Aston Villa invingea Bayern in finala, iar bucuria intregii regiuni a fost uriasa, asa cum vor dovedi si cele de mai jos.

Intr-o seara a anului 1982 jucatorii de la Villa erau ontr-un bar cu trofeul, iar un englez pe nume Adrian Reed a cerut voie sa ia cupa in brate si sa iasa cu ea putin pentru a-si face poze afara. Rugamintea nu era ciudata pentru acele vremuri, asa ca jucatorii i-au dat voie sa iasa cu celebra cupa, insa Reed s-a urcat in masina si a plecat cu cel mai dorit trofeu din fotbalul european. Fotbalistii din pub si-au continuat petrecerea, insa dupa o ora si-au dat seama ca cel care le-a cerut trofeul pentru o banala fotografie nu s-a mai intors, iar situatia era nu doar grava, ci si stanjenitoare.

Reed nu a luat-o pentru a o vinde sau pentru a o topi si nici macar pentru a o tine in sufragerie. A parcurs peste 100 km pana la Sheffield unde s-a oprit la casa unor buni prieteni din studentie care dormeau, fiind dupa 12 noaptea. I-a trezit si le-a spus ca are in masina cupa Campionilor, dar evident ca amicii au crezut ca glumea si ca era beat. Reed a adus cupa si bucuria prietenilor a fost imensa: au turnat bere in ea si au baut de acolo, si-au facut poze si bucuria combinata cu consumul de alcool au facut ca trofeul de 15 kilograme sa fie scapat pe scari, alegandu-se cu manerul indoit...

Baietii s-au decis apoi sa returneze cupa, iar solutia a fost un drum catre o sectie de politie din apropiere unde cei doi politisti prezenti la doua noapea au ras neincrezatori cand tinerii chercheliti le-au spus ca au in portbagaj Cupa Campionilor...

Cand au vazut-o, cei doi politisti au ramas uimiti, iar primul lucru pe care l-au considerat normal a fost sa mai cheme sase colegi si la ora 3 noaptea printre masinile din parcare au "incins" un fotbal a carui miza era adevarata cupa a Campionilor Europeni.

Cu aceasta ocazie politistii si-au facut si poze si intreaga poveste a fost scoasa la lumina 28 de ani mai tarziu cand aceste fotografii au fost descoperite din intamplare la sectie. Tot atunci s-a aflat si ca Adrian Reed ar fi murit inainte de 1990 intr-un accident de masina.

Dupa meciul de fotbal, politistii si-au anuntat superiorii, iar cupa a ajuns din nou la Aston Villa, spre usurarea tuturor, mai ales ca s-a evitat o situatie neplacuta.

Aston Villa, uimitoarea campioana a Europei

Aston Villa s-a infiintat in 1874 si primul joc a fost contra unei echipe locale de rugby, conditia fiind ca prima repriza sa se joace dupa regulile de rugby, iar a doua dupa cele de fotbal. Echipa a avut o perioada buna intre 1890 si 1910, insa alti 70 de ani nu a mai reusit sa castige campionatul Angliei, dar apoi a venit minunatul sezon 1980-81 cand au redevenit campioni sub bagheta lui Tim Saunders Aceste antrena Aston Villa inca din 1974, insa la jumatatea sezonului 1981-82, in plina campanie in Cupa Campionilor, a plecat de la echipa dupa o cearta cu sefii.

Era cea mai buna perioada pentru cluburile engleze in Europa, fiindca intre 1977 si 1981 Cupa Campionilor a fost castigata de trei ori de Liverpool si de doua ori de Notthingam Forest. Apoi a urmat Aston Villa care a avut un culoar usor, insa o finala grea contra lui Bayern Munchen care avea in lot super-jucatori precum Hoeness si Rummenigge.

De partea cealalta trebuie spus ca Villa nu avea super vedete, cei mai cunoscuti jucatori fiind Mortimer, Shaw si Withe.

Drumul lui Aston Villa spre finala , adversarii eliminati si scorurile (acasa si deplasare)

  • Turul 1          Valur (Islanda)                 5-0   2-0
  • Turul 2           Dynamo Berlin                0-1   2-1
  • Sferturi          Dinamo Kiev                   2-0  0-0
  • Semifinale      Anderlecht                     1-0   0-0
  • Finala               Bayern                            1-0      (gol Withe)

Iata cele doua echipe:

ASTON VILLA: Rimmer (Spink), Swain, McNaught, Evans, Williams, Bremner, Mortimer, Cowans, Morley, Withe, Shaw.

BAYERN MUNCHEN: Muller, Dremmler, Horsmann, Weiner, Augenthaler, Kraus (Niedermayer), Durnberger, Breitner, Hoeness, Mathy (Guttler), Rummenigge.

In acea editie a CCE, Morley a dat patru goluri, iar doi jucatori au dat fiecare cate trei: Shaw si Withe.

Surse: BBC, Birmingham Mail, Wikipedia, UEFA.com