Potrivit unui studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES, cel mai iubit sport si cel mai vizionat in Romania este fotbalul. Urmeaza gimnastica si tenisul de camp. Nadia Comaneci si Gica Hagi sunt vazuti drept cei mai mari sportivi romani ai tuturor timpurilor, in timp ce Simona Halep se afla pe locul 4, conform unui comunicat remis redactiei.

Simona HalepFoto: rolandgarros.com

Chiar si fara echipa nationala in competitie, peste jumatate dintre romani vor fi spectatorii Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia din fata televizoarelor.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES inainte de inceperea Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia, 58% dintre respondenti spun ca vor urmari meciurile din aceasta competitie, chiar daca echipa nationala nu s-a calificat la acest turneu.

Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia este urmarit cu precadere de barbati (81,5%), de respondentii cu educatie medie sau superioara si mai degraba de cei care locuiesc in Moldova si in regiunea de Sud a tarii decat de cei din Transilvania.

Un sfert dintre participantii la studiul IRES (24%) cred ca Brazilia este tara a carei reprezentativa va castiga aceasta editie a World Cup. Printre favoritele turneului mai sunt indicate Spania (12%), Germania (6%) si Argentina (4%). Jumatate dintre cei chestionati nu stiu sa spuna care este tara care isi va adjudeca trofeul la aceasta editie.

Fotbalul este sportul preferat al romanilor si, deopotriva, cel mai urmarit.

35% dintre participantii la studiul IRES au indicat fotbalul drept sportul preferat. Topul este completat de gimnastica (13%), tenis de camp (9%), handbal (5%) si patinaj artistic (4%).

In timp ce majoritatea barbatilor intervievati (59,2%) prefera fotbalul, pe primul loc în preferintele femeilor se afla gimnastica (24,1%). Aceasta este urmata de fotbal (12,4%), tenis de câmp (11,2%), handbal sau patinajul artistic.

7% dintre respondenti spun ca nu au un sport preferat. Cristalizarea preferintelor in ceea ce priveste sportul este influentata de varsta, educatie si gen. Cei mai multi dintre respondentii fara un sport preferat sunt femei (11,2%), tineri intre 18 si 35 de ani (10,8%) si au studii elementare (15,4%).

26% dintre cei chestionati declara ca urmaresc frecvent meciuri de fotbal.Tenisul se afla pe pozitia a doua in topul celor mai urmarite competitii sportive (18%), urmat de handbal cu 11%. Succesul Simonei Halep din ultima perioada este urmarit de romani.

60% dintre participantii la acest studiu spun ca au urmarit unele din meciurile Simonei Halep de la Roland Garros, iar 13% declara ca au urmarit toate meciurile sustinute de sportiva romanca la acest turneu.

Barbatii, cei peste 65 de ani, locuitorii din mediul urban, cei cu studii superioare si care locuiesc in regiunea de Sud a tarii sunt categoriile de public care au urmarit toate meciurile de la Roland Garros disputate de Simona Halep.

84% dintre cei chestionati cred ca Simona Halep ar fi meritat sa castige turneul de tenis de la Paris. 9% sustin ca nu ar fi meritat.

Un sfert dintre respondenti au un grad ridicat de optimism în ceea ce priveste parcursul Simonei Halep la Wimbledon si cred ca Simona Halep va castiga cu siguranta turneul de la Wimbledon, 57% cred ca Victoria este probabila.

Ilie Nastase este indicat de o treime dintre respondenti drept sportivul roman care a castigat, in trecut, turneul Roland Garros. 15% dintre cei chestionati o indica pe Virginia Ruzici, iar 8% pe Ion tiriac. 43% dintre cei chestionati nu reusesc sa indice numele unui un castigator roman la Roland Garros.

Romanii si sportul

Sportul de performanta este practicat de 17% dintre copiii respondentilor. O treime dintre cei care practica sport de performanta au ales fotbalul (32%), un sfert au optat pentru artele martiale (24%), 15% pentru inot, 7% pentru baschet. Tenisul de câmp, handbalul si dansurile sportive sunt practicate de 5%.

Respondentii ai caror copii nu practica un sport de performanta spun ca le-ar din placut ca acestia sa aleaga fotbalul (24%), tenisul de câmp (13%), handbalul (11%), inotul (9%) sau gimnastica (6%).

Principalele motive indicate de respondenti ca fiind determinante pentru nepracticarea unui sport de performanta de catre copiii lor sunt:

- Lipsa posibilitatilor financiare (19%)

- Distanta pana la cel mai apropiat club sportiv (19%)

- Lipsa de interes/concentrarea pe scoala/varsta (11%)

Peste jumatate dintre romani (54%) cred ca, din punct de vedere financiar, pentru o familie din Romania este destul de putin accesibil sa isi dea copilul sa urmeze un sport de performanta, iar 20% cred ca este inaccesibil. Totusi, 22% cred ca acest lucru este foarte si destul de accesibil.

Nadia Comaneci si Gica Hagi – cei mai mari sportivi romani ai tuturor timpurilor.

29% dintre cei chestionati cred ca Nadia Comaneci este cel mai mare sportiv roman al tuturor timpurilor, in timp ce 27% il indica pe Gheorghe Hagi.

La mare distanta urmeaza Ilie Nastase – indicat de 9% dintre respondenti, urmat de Simona Halep (6%) si Ion Tiriac (5%).

Caracteristicile studiului:

Volumul esantionului: 1.102 indivizi de 18 ani si peste

Tipul esantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national.

Reprezentativitate: eroare maxima tolerata de ± 3%

Perioada anchetei: 10 iunie 2014