Romanii sunt sfatuiti sa nu se lanseze in discutii contradictorii cu autoritatile braziliene si sa se vaccineze impotriva febrei galbene si malariei, in cadrul ghidului Ministerului Afacerilor Externe dedicat Campionatului Mondial de Fotbal organizat in Brazilia, in perioada 12 iunie-13 iulie. MAE ii informeaza pe cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Brazilia nu au nevoie de viza de intrare pentru o sedere cu durata de maximum 90 de zile si nici de viza de tranzit. In cazul depasirii perioadei legale de sedere, Politia Federala poate aplica o amenda pentru fiecare zi de sedere ilegala pe teritoriul Braziliei.

Romanii care calatoresc in scop turistic sunt sfatuiti sa foloseasca doar operatori acreditati si sa nu se indeparteze de grupul turistic.

Totodata, Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care intentioneaza sa ramana pentru o perioada indelungata pe teritoriul acestui stat sa se adreseze Ambasadei Romaniei la Brasilia sau Consulatului General de la Rio de Janeiro si sa isi anunte prezenta in regiune, comunicand coordonatele personale pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta.

Importul de medicamente si substante narcotice este strict interzis, iar persoanele care se afla sub tratament medical trebuie sa aiba reteta asupra lor. Chiar si in acest caz, cantitatea acestor medicamente sau substante nu trebuie sa depaseasca "o limita rezonabila".

Pentru sume care depasesc 10.000 reali (in jur de 3.200 de euro), in orice combinatie de instrumente monetare, trebuie completata o declaratie vamala. MAE avertizeaza ca neindeplinirea acestei obligatii constituie infractiune si se pedepseste cu confiscarea sumelor nedeclarate.

In Brazilia sunt scutite de taxe vamale, in limita a 500 de dolari urmatoarele produse: 12 litri de bauturi alcoolice, 10 pachete de tigari, cu 20 de bucati in fiecare pachet, 250 g de tutun, 20 bucati cadouri, cu o valoare unitara de pana la 10 dolari, dar cu conditia sa nu fie mai mult de 10 produse identice.

Uleiurile, produsele de origine vegetala, prelucrate industrial si ambalate in vid, conservele, ciocolata, bauturile, pulberea pentru inghetata, margarina, pasta de cacao, cafeaua solubila, prajita sau macinata, glucoza si zaharul rafinat, ambalate, precum si tigarile pot fi introduse fara autorizatie.

In schimb, este nevoie de autorizatie pentru fructe si legume proaspete, insecte, melci, bacterii si ciuperci, flori, plante, bulbi, seminte, rasaduri, trabucuri, tutun care in compozitia lui contine miere, precum si animale de companie fara Certificat Sanitar-Veterinar International, pasari domestice sau salbatice, specii de animale exotice, pesti, pasari ornamentale sau albine.

De asemenea, este nevoie de autorizatie pentru a introduce pe teritoriul Braziliei carne de orice tip, in stare proaspata sau industrializata, lapte sau produse lactate, produse apicole, oua si produse derivate, peste si produse derivate, produse biologice de uz veterinar, hrana pentru animale, pamant pentru plante, lemn brut netratat, pesticide si ingrasaminte si material biologic pentru cercetare stiintifica.

MAE atrage atentia ca nu pot fi introduse, fara autorizatie, produsele de origine animala sau vegetala achizitionate in magazinele duty-free din strainatate.

In ceea ce priveste cazarea la hotel, in ghid se precizeaza ca check-in-ul se face, de obicei, la orele 14 sau 16, iar check-out-ul la orele 12. Romanii sunt informati, totodata, ca taxa pentru vizionarea canalelor tv (pay canal) este de regula foarte ridicata, iar folosirea telefonului din camera este incasata separat.

Turistii sunt avertizati, de asemenea, asupra frecventelor atacuri armate survenite la iesirea din banci sau la retragerea banilor de la casele de bani.

MAE le recomanda romanilor care se vor duce la FIFA World Cup 2014 sa isi faca asigurare de calatorie, medicala si de viata si sa se vaccineze impotriva febrei galbene si malariei.

Romanii trebuie sa plece in Brazilia cu medicamente, intrucat acestea sunt dificil de cumparat fara prescriptie medicala.

Ministerul mai informeaza ca, anual, in statul Rio de Janeiro se emit alerte privind declansarea epidemiei de febra dengue hemoragica. In cazul aparitiei simptomelor acestei boli, persoana in cauza trebuie sa se prezinte imediat la punctul medical cel mai apropiat. Simptomele sunt: febra, dureri in corp, in principal ale articulatiilor, dureri de cap, pot aparea pete rosii pe corp si, in unele cazuri, hemoragii, cea mai comuna fiind la nivelul gingiilor.

Potrivit ghidului, amenzile de circulatie sunt drastice, iar limita maxima de viteza este de 100 km/ora.

MAE ii sfatuieste pe romani sa se comporte politicos si cu respect fata de reprezentantii autoritatilor braziliene si sa evite angajarea unei discutii contradictorii cu acestia. "Va recomandam insistent sa evitati in mod special comentariile adresate functionarilor din aeroporturi, relative la procedurile de verificare corporala si a bagajelor (pentru calatoriile aeriene)", se precizeaza in ghid.