Atingerea unor performante sportive inalte nu se poate realiza fara un program de nutritie bine gandit si echilibrata. Acest lucru a fost pus pe tapet inca de la primele inceputuri ale sportului cu balonul rotund. Ca si azi, si in 1962, existau principii stiintifice si mofturi. La campionatul mondial din Chile 1962, echipe precum Italia si Germania au mers insotite de bucatarul personal si au luat cu ei mai toate produsele alimentare "din meniul de baza".

Incepe Italia-RFG GermaniaFoto: youtube.com

Italienii si-au carat pana si apa minerala din patria mama, fapt ce a starnit zambete condescendente printre chilieni. Amintim in treacat aici si de dubla Interului lui Helenio Herrera cu Dinamo Bucuresti cand elevii spaniolului nu aveau voie sa bea decat apa minerala cunoscuta.

Sa trecem acum la nationala Germaniei. Ca sa nu-si strice obisnuitul ei fel de viata, scrie Titi Teasca in cartea "Fotbal la poalelel Cordilierilor", nationala a fost insotita si de bucatarul Bindert, cel care mai fusese prezent langa jucatori si la campionatul mondial din Suedia 1958.

Vedeta mare masterchef Bindert si nu un simplu accesoriu cum ati crede. Interviurile din presa germana stau marturie ca doar era vorba in definitiv de o echipa "sigura pe forta ei, pe conditia ei fizica, pe moralul ei, o trupa disciplinata, sigura ca va invinge. Asadar, sub titlul "Are cuvantul bucatarul" Bindert explica in presa germana cum se hranesc vedetele lor.

"Cel mai putin se mananca in ziua de dupa meci. Pofta si portiile cresc apoi pana in ziua jocului. La 24 de ore inainte de meci se mananca cel mai mult. De regula, un jucator mananca:

  • Micul dejun: doua chifle si doua felii de paine (de obicei neagra si prajita), 30 g unt, marmelada si miere. Unul pana la trei oua. O ceasca de cafea, ceai sau cacao.
  • La pranz: 250 g de carne de vaca sau pasare, 250 g de cartofi sau 50 g de orez (uneori paste fainoase), 250 g legume (conserve), multa salata, fructe sau compot (salata de fructe)
  • Dupa-amiaza: cafea si prajituri dupa dorinta si sendvisuri
  • Seara: 250 g carne sau carnati, 250 g paine, 30 g unt, ceai sau sucuri de fructe (care sunt preferate mai mult), salate si fructe.

Ratia zilnica de unt atinge 125 g, deoarece se gateste si se prajeste numai cu unt. In medie se intrebuinteaza, pe cap de jucator, o jumatate de litru de lapte".

Am incheiat spusele maestrului Bindert. Treaba nemteasca, ce sa sa mai! I-o fi hranit el bine pe jucatori, dar RF Germania a fost invinsa in sferturile de finala de Iugoslavia cu 1-0. Finala avea sa fie castigata de marea echipa a Braziliei ce avea in componenta jucatori ca Pele, Vava, Didi, Garrincha, Zito sau Amarildo.

Italia - RF Germania 0-0 si italienii erau ca si eliminati inca din grupe

Chile - RF Germania 0-0. Ambele echipe se califica dintr-o grupa cu Italia si Elvetia

RF Germania- Yugoslavia 0-1

Rezumatul Campionatului Mondial Chile 1962