Liga 1 va trece intr-o noua faza din sezonul viitor, campionatul intern urmand sa aiba din 2015 doar 14 echipe. Justin Stefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, a vorbit, miercuri, despre noul sistem competitional.

Liga 1Foto: Agerpres

Cum se va juca in Liga 1

"In Liga 1, 14 echipe vor disputa un sezon regulat, urmat de un play-off si play-out. Se va juca astfel: 6 echipe in play-off si 8 echipe in play-out. Vor retrograda doua echipe, plus una (locul 12), care va disputa un baraj cu locul 3 din liga a doua. In urmatorul sezon, din Liga 1 si Liga 2 vor retrograda 6 echipe si vor promova doua", a declarat Justin Stefan, intr-o conferinta de presa.

Cu cate puncte vor intra echipele in play-off si play-out

"Daca initial am analizat modalitatea de a se intra cu punctele obtinute intre ele de echipele aflate in play-off si play-out, am decis sa avem in vedere modelul belgian. In play-off si play-out se va intra cu jumatate din punctele obtinute in sezonul regulat. Asta inseamna ca ai interes pentru orice meci din sezonul regulat" - Justin Stefan.

Despre Supercupa Romaniei si locurile din Europa League

"In afara Ligii 1 cu 14 echipe, LPF propune ca liga a doua sa aiba o serie de 20 de echipe, iar liga a treia patru serii de cate 18 echipe. Am mai propus ca Supercupa sa dea participanta noastra in Europa League, pentru ultimul loc oferit Romaniei (n.r. cel oferit in acest moment castigatoarei de Cupa). Supercupa ar trebui sa se dispute intre castigatoarea Cupei Romaniei si castigatoarea Cupei Ligii 1. Vrem sa crestem ca importanta Cupa Ligii, atat pentru cei care vor transmite aceasta competitie, cat si pentru partenerii de marketing. Acest meci, in momentul in care va da participanta in Europa League, va fi unul extraordinar", a completat Justin Stefan.

Cum va arata campionatul intern:

Stagiunea 2014-2015

Liga 1: 18 echipe - vor retrograda 6 echipe: locurile 13-18

Liga 2: doua serii a cate 12 echipe - promoveaza locul 1 din fiecare serie - retrogradeaza jumatate (de la locul 7 in jos)

Stagiunea 2015-2016

Liga 1: 14 echipe - vor retrograda direct ultimele doua clasate - locul 12 disputa baraj cu locul 3 din Liga 2

Liga 2: o serie a cate 20 echipe - vor promova primele doua locuri - vor retrograda ultimele 4 - locul 3 disputa baraj cu locul 12 din Liga 1.

Liga 3: 4 serii a cate 18 echipe - promoveaza locul 1 din fiecare serie - retrogradeaza locurile 15-18 din fiecare serie

Algoritmul noului sistem din Liga 1 (conform Digisport):

- 26 de etape in sezonul regulat

- primele 7 echipe intra in play-off: inca 12 etape

- ultimele 7 formaţii joaca play-out, inca 12 etape, retrogradeaza ultimele doua

- total meciuri fiecare echipa: 38.