Paris Saint-Germain si Manchester City se numara printre echipele care au incalcat regulamentul de fair-play financiar, cele doua grupari riscand sanctiuni din partea UEFA, informeaza Mediafax.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Nu mai putin de 20 de grupari s-ar afla in aceasta situatie, sustine BBC.

Sanctiunile UEFA ar putea merge de la un avertisment pana la amenda si chiar interzicerea unor jucatori de a evolua in cupele europene.

Presedintele UEFA, Michel Platini, a declarat ca nu sunt de asteptat sanctiuni de genul excluderii echipelor din cupele europene, insa pot fi alte pedepse aspre.

Forul de la Nyon a pus in premiera in aplicare acest regulament pentru sezoanele 2011/2012 si 2012/2013. Astfel, bilantul contabil al gruparilor in cei doi ani nu trebuie sa inregisteze pierderi totale mai mari de 45 de milioane de euro, iar acestea sa fie acoperite de propietarii cluburilor. Daca actionarii nu pot acoperi pierderile, ele nu trebuie sa depaseasca 5 milioane de euro/sezon.

Manchester City a acumulat pierderi totale de 149 de milioane de lire sterline (circa 181 de milioane de euro), din care 97 de milioane de lire sterine (118 milioane de euro) în 2012 si 51,5 milioane de lire sterline (63 milioane de euro) in 2013.

PSG este clubul cel mai vizat, dupa ce pierderile acestuia au fost sterse cu un urias contract de sponsorizare incheiat cu Qatar Tourist Authority, intelegere de aproximativ 200 de milioane de euro, potrivit Le Parisien, ce ar fi fost antedatata.

Michel Platini a declarat ca nu este sigur ca aceasta metoda "inventiva" respecta regulamentul.

Bloomberg scrie ca si Juventus este in culpa, dupa ce a acumulat pierderi de aproape 65 de milioane de euro.

Secretarul general al UEFA, Gianni Infantino, a declarat ca regulamentul de fair-play financiar a produs efecte pozitive, gruparile achitand salariile si taxele cu o regularitate mai mare. Totodata, pierderile cluburilor au scazut cu 35 de procente, la 1,1 miliarde de euro in 2012, fata de 1,7 miliarde in anul precedent, potrivit statisticilor federatiei europene.

"Scopul nostru este mai degraba sa aducem cluburile pe calea cea dreapta decât sa le pedepsim", a spus Infantino.