Cristian Chivu, fostul capitan al echipei nationale a Romaniei, se retrage din activitatea de fotbalist la 33 de ani, dupa o cariera marcata de numeroase succese, care au culminat cu castigarea Ligii Campionilor cu Internazionale Milano in 2010, dar si de accidentari, informeaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cristian Chivu s-a nascut la 26 octombrie 1980, la Resita, si si-a inceput cariera profesionista de fotbalist la CSM Resita in 1996, unde a ramas pana in 1998, cand a trecut la Universitatea Craiova. La echipa resiteana el a fost antrenat o perioada si de tatal sau, care a murit cand Cristi avea doar 17 ani.

In 1999, el a fost transferat la Ajax Amsterdam, devenind capitanul echipei olandeze in 2001 si castigand Eredivisie în 2002. In 2003, Chivu a parasit Olanda pentru Italia, ajungand la AS Roma, unde a devenit unul dintre jucatorii de baza ai formatiei.

Desi a fost dorit de cluburi celebre din Europa, Chelsea, FC Barcelona sau Real Madrid, în 2007, pentru 16 milioane de euro, fundasul a preferat sa semneze pentru Internazionale Milano, echipa alaturi de care a câstigat campionatul Italiei (2007/2008, 2008/2009, 2009/2010), Cupa Italiei (2009/2010, 2010/2011), dar si Liga Campionilor (in sezonul 2009/2010), cand "nerrazzuri" erau antrenati de portughezul Jose Mourinho.

"Am ajuns sa joc la clubul la care era tata antrenor, la CSM Resita, intr-o atmosfera pe care o consideram usor ostila si pe care de abia mai tarziu am înteles-o. Niciodata tata n-a vrut ca eu sa fiu bagat in seama la echipa pentru ca eram baiatul lui Chivu. Il judecam, il acuzam cumva atunci, in sinea mea, pentru ca ma trata cu indiferenta, se purta cu mine mai rece decat cu ceilalti jucatori. Cerea mult si eu faceam tot posibilul sa-i arat ca sunt bun. Imi aduc aminte ca am intrebat-o pe mama, dupa ce am mai crescut, dupa ce tata a murit, de ce nu mi-a spus niciodata mie, direct, ca am talent la fotbal, de ce nu m-a incurajat mai mult. Cred ca mi-am raspuns singur la întrebarea asta dupa o vreme. Raceala lui de atunci m-a indarjit si mai mult sa arat ce pot, m-a facut sa muncesc, ceea ce nu stiu daca s-ar fi intamplat daca eram cocolosit si favorizat. Talentul fara munca nu duce nicaieri, imi dau seama acum. Cred ca as fi ramas un vesnic «baiat cu potential» daca n-as fi avut ceva de demonstrat in primul rand mie si in al doilea rand tatalui meu, daca pe vremea cand eram la Resita tata nu ma trimitea cu tramvaiul acasa, în timp ce el pleca cu masina, desi plecam de la stadion în acelasi timp… stiu si simt ca a avut mereu încredere în mine. N-a mai apucat sa ma vada mai departe de Resita. Aveam 17 ani cand a murit", scria Chivu pe site-ul sau personal.

Capitanul nationalei a mai povestit cum s-a trezit la 18 ani, la Ajax, singur intr-o tara straina, intr-un oras in care nu cunostea pe nimeni. "Un vartej de evenimente, de situatii, de emotii. M-am trezit la 18 ani ca eram fundas la Ajax Amsterdam, singur intr-o tara straina, intr-un oras in care nu cunosteam pe nimeni, locuind la hotel, departe de familia mea si de tot ce-mi era cunoscut. Am resimtit singuratatea in prima jumatate de an la Amsterdam. Era destul de greu sa-mi fac prieteni în conditiile in care eu nu vorbeam olandeza si ne intelegeam doar in engleza asa ca de cele mai multe ori ma trezeam in camera de hotel incercand sa-mi omor timpul jucand carti de unul singur sau bantuind pe internet. M-am adaptat treptat, am invatat olandeza la cursurile saptamanale la care ne trimitea echipa, am reusit sa ma mut la casa mea, am ajuns capitan de echipa - fundas central… Au fost patru ani frumosi in care m-am indragostit de orasul Amsterdam si de locuitori, de stilul lor de viata", spune romanul inca extrem de iubit in Olanda.

Ajuns in Italia, Chivu a învatat italiana rapid, apreciind ca acomodarea a fost mai usoara, deoarece deja avea "obisnuinta" vietii în strainatate. Si a continuat in Italia, trecand de la AS Roma la multipla campioana Internazionale Milano, cu care a reusit sa castige cele mai multe titluri.

In echipa nationala, jucatorul a debutat in 1999, el fiind considerat liderul generatiei sale. A participat cu nationala Romaniei la Campionatele Europene din 2002 si 2008. In 21 mai 2011, Chivu si-a anuntat retragerea din nationala Romaniei, dupa 75 de meciuri si trei goluri, motivandu-si decizia ca nu poate fizic sa faca fata si echipei de club si primei reprezentative.

La inceputul anului 2010, Cristian Chivu a trecut prin momente de groaza, dupa ce a suferit o fractura craniana la un meci din campionat. El a fost operat si de atunci a evoluat cu o casca de protectie.

Vineri, impresarul sau, Victor Becali, a anuntat ca fostul capitan al echipei nationale Cristian Chivu isi va rezilia contractul cu Internazionale Milano in zilele urmatoare si se va retrage din activitatea de fotbalist profesionist.

"Cristian Chivu are probleme medicale si doreste sa-si incheie activitatea de jucator. In zilele urmatoare isi va rezilia contractul cu Inter. Decizia lui cred ca este definitiva, pentru ca sustine ca nu mai poate continua sa joace. Nu este vorba de o negociere pentru a rezilia contractul, pur si simplu se va intampla. In niciun caz nu se pune problema sa mai continue la o echipa din tara. Motivele retragerii sunt problemele medicale si e clar ca nu mai poate sa mai joace nicaieri" - Victor Becali, pentru Mediafax.

Fundasul a decis sa se retraga dupa ce nu s-a refacut complet in urma unei accidentari suferite in august 2012, la o partida cu Hajduk Split, din play-off-ul Ligii Europa. El a suferit o luxatie la un deget de la piciorul drept si a fost operat la inceputul lunii octombrie 2012. Chivu a revenit pe teren la 18 decembrie 2012, intr-un meci din Cupa Italiei.

Deoarece problemele sale la degetul piciorului drept au continuat, Chivu a fost operat din nou, interventia chirurgicala avand loc la Miami, la 21 august 2013. La inceputul acestui an, Cristian Chivu a revenit la Miami pentru o consultatie. Presa italiana a precizat atunci ca acest control medical va stabili care sunt posibilitatile reale ale jucatorului de a reveni pe gazon. "Este vorba de o incercare fundamentala pentru continuarea carierei", au scris italienii, la 8 ianuarie.

Cristian Chivu nu a mai jucat niciun meci din mai 2013.

Cristian Chivu este casatorit din 2008 cu fosta prezentatoare TV Adelina Elisei, cei doi avand o fetita, Natalia, nascuta in 2009 si Anastasia, nascuta in 2010.

Chivu vorbeste olandeza, engleza si italiana, a fost desemnat de trei ori fotbalistul roman al anului (2000, 2002 si 2009) si a fost inclus in echipa UEFA a anului 2002.