​Josip Simunic nu va putea evolua la Campionatul Mondial de fotbal din 2014, cu toate ca a obtinut calificarea alaturi de nationala Croatiei. Motivul este unul clar: a scandat sloganuri fasciste alaturi de fanii croati si a primit o suspendare de zece partide din partea FIFA, informeaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comisia de Disciplina a FIFA a "luat act de faptul ca jucatorul a scandat, alaturi de fani, sloganuri utilizate in timpul celui de-al doilea razboi mondial de miscarea fascista a ustasilor" si a apreciat ca "acestea sunt dicriminatorii si au adus atingere demnitatii unui grup de persoane pentru motive, intre altele, de rasa, religie sau origine", a explicat FIFA.

"Dupa ce a luat in considerare toate circumstantele cazului si avand in vedere gravitatea incidentului, comisia a decis sa suspende jucatorul pentru zece meciuri", a precizat FIFA intr-un comunicat de presa.

In acelasi timp, Simunic are interzis pe stadioane in timpul acestor partide si a fost si amendat cu 30.000 de franci elvetieni.

Raspunsul Federatiei de Fotbal din Croatia

"Suntem socati de decizia FIFA. Vom sustine pe deplin jucatorul in apelul pe care il va depune, dar trebuie sa fim cinstiti si sa recunoastem ca aceasta sanctiune inseamna ca nu va putea juca la CM din Brazilia", a declarat presedintele HNS, Damir Vrbanovic.

In data de 19 noiembrie, dupa calificarea Croatiei la CM (dupa barajul cu Islanda), Josip Simunic si fanii croati au scandat sloganuri pronaziste.

FIFA l-a suspendat pret de zece partide pe fundasul in varsta de 35 de ani, Simonic urmand sa rateze astfel prezenta la CM din vara anului viitor.