Sase persoane, printre care trei fotbalisti, au fost arestate in Anglia fiind suspectate ca au aranjat mai multe partide, acesta fiind cel mai mare scandal de acest fel din ultimele decenii din fotbalul britanic.

Ofiteri de la National Crime Agency (NCA) au retinut sase persoane in ultimele doua zile, printre care cel putin trei fotbalisti si pe agentul Delroy Facey, fost jucator in Premier League la Bolton Wanderers, informeaza The Telegraph, citat de agentia Mediafax.

Arestarile au avut loc dupa ce reporterii de la The Telegraph au aratat ca mai multe persoane din Asia erau interesate sa aranjeze meciuri pe teritoriul Marii Britanii.

O persoana cunoscuta pentru aranjarea meciurilor a sosit in Anglia saptamana trecuta si a fost retinuta. Intr-o serie de conversatii inregistrate in ultimele doua saptamani, aceasta sustinea ca meciurile din ligile inferioare ar putea fi aranjate pentru mai putin de 50.000 de lire sterline si ca ar putea prognoza rezultatele a trei jocuri disputate de aceeasi echipa.

"Sase persoane au fost arestate pe teritoriul Marii Britanii ca parte a unei investigatii a NCA in ceea ce priveste aranjarea de meciuri. Principala tinta o reprezinta un sindicat international ilegal de pariuri. NCA colaboreaza cu Federatia Engleza de Fotbal si Comisia pentru Pariuri", se arata intr-un comunicat al NCA.

Acesta este primul caz important al NCA, supranumit FBI-ul britanic, care a fost lansat in acest an pentru a combate crima organizata.

Numele cluburilor implicate nu au fost facute publice din considerente legale, insa actiunea va continua. Totusi, surse din politie au anuntat ca echipele implicate nu sunt din Premier League.

Persoanele retinute se afla la o sectie de politie din centrul Angliei.

In cadrul unei serii de intalniri in Manchester intre jurnalistii de la The Telegraph si o persoana din Singapore, aceasta sustinea ca poate sa obtina profituri de sute de mii de lire sterline folosind informatii din interior de la site-urile de pariuri din Asia. El sustine ca are sub control mai multe echipe din fotbalul european si ca ar putea cumpara arbitrii straini pentru a asigura rezultatele unor partide.

"In Anglia costul este foarte mare... de obicei pentru jucatori e de 70.000 de lire sterline", sustinea persoana din Singapore.

El s-a oferit sa aranjeze doua meciuri in Marea Britanie in aceasta luna. El planuia sa le spuna jucatorilor cate goluri trebuiau marcate in total. "Asa ca am vorbit cu ei. Confirm de doua ori. Si le mai spun, le spun... asta vreau... Pentru ca e simplu, eu imi asum o obligatie, dar si ei o fac. Asa ca tu imi spui cate goluri... Oferiti-mi cinci goluri... sau 3-2, 4-0 sau niciunul... pentru mine patru sunt suficiente. Deci, deci, prima repriza, primele 45 de minute, rezultatul trebuie sa fie 2-0 sau 1-1. Asta inseamna doua goluri. Mai mult decat suficient pentru mine. In urmatoarele 45 de minute, deci 2-0. In total trebuie sa fie 4-0, 3-1 sau 2-2, atat timp cat iese totalul", a explicat persoana din Singapore.

El a mai afirmat ca va plati 5.000 de lire in plus unui jucator ca acesta sa ia un cartonas galben la inceputul partidei, pentru a fi sigur ca rezultatul meciului ar urma sa fie manipulat. Intr-o intalnire in aceasta luna, aranjorul a prezis corect cate goluri urmau sa se inscrie intr-un meci ce avea sa se dispute a doua zi.

"Aceasta este echipa mea. Stiu ce va face. Stiu, pentru ca imi spun tot timpul. Pentru ca uneori am bani in plus, le trimit ceva bani... pentru ca uneori au nevoie de bani si ma suna, asa ca le dau niste bani de buzunar", a precizat persoana din Singapore, care le-a cerut reporterilor 60.000 de euro, bani ce vor acoperi costurile cu mituirea jucatorilor.

Miercuri seara, purtatorul de cuvant al Federatiei Engleze de Fotbal a declarat ca stie de arestari. "FA stia de arestarile facute ca urmare e investigatiei NCA. Am lucrat indeaproape cu autoritatile in ceea ce priveste aceste acuze. FA nu va face alte comentarii pe parcursul anchetei", a spus acesta.