Sica Puscoci, unul dintre cei care au intermediat transferul lui Iulian Arhire de la Otelul Galati la Pohang Steelers (echipa din Coreea de Sud) le-a spus judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti ca i-a dat 150.000 de dolari, in mana, lui Mihai Stoica, bani ce trebuiau sa ajunga, in cele din urma, la clubul galatean, transmite Mediafax.

Inculpatii din Dosarul Transferurilor in fotbalFoto: Colaj foto

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a audiat, luni, mai multe persoane, in dosarul celor opt oameni de fotbal judecati pentru fapte de coruptie in legatura cu transferul mai multor jucatori în strainatate.

Printre cei care au dat declaratii s-au numarat fostul impresar Sica Puscoci, antrenorul Petrolului, Cosmin Contra, dar si un avocat, fost jucator la CFR Cluj.

Puscoci a aratat, in declaratia sa, ca nu mai retine multe detalii privind transferurile pe care le-a intermediat si pentru care a semnat in cazul jucatorilor Iulian Arhire si Cristian Dulca.

In cazul lui Arhire, Puscoci a precizat ca isi mentine toate declaratiile date anchetatorilor, dar si judecatorului de la Tribunalul Bucuresti.

La cerea procurorului DNA care i-a aratat o declaratie din timpul urmaririi penale, Sica Puscoci a aratat ca, in cazul lui Arhire, el s-a ocupat de introducerea in tara a 150.000 de dolari - suma de bani ridicata de la o filiala din Germania a unei banci coreene.

Puscoci a spus ca respectivii bani i-au fost dati personal lui Mihai Stoica, acesta trebuind sa-i introduca ulterior in conturile clubului Otelul.

"Eu am introdus suma de 150.000 de dolari in tara si i-am dat lui Mihai Stoica. L-am informat pe Stoica ca, în situatia în care clubul nu era de acord cu comisionul de 550.000 de dolari, transferul nu se realiza. Eu nu am încasat nicio suma de bani, iar banii luati de la banca sud-coreeana din Germania i-am dat lui Mihai Stoica si reprezentantului Pohang Steelers", a declarat Puscoci.

In 4 noiembrie, la precedentul termen din dosarul transferurilor, instanta a emis mandate de aducere pe numele lui Cosmin Contra, Nicolae Badea, Sica Puscoci si Gheorghe Pecheanu, dupa ce acestia nu s-au prezentat la instanta, ca martori în proces.

Istoria evenimentului

La 20 mai, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis sa trimita dosarul transferurilor de jucatori, pentru rejudecare, la Curtea de Apel Bucuresti, instanta care, in noiembrie 2012, a dispus pedepse intre trei si opt ani de inchisoare cu executare sau cu suspendare pentru cei opt oameni de fotbal judecati pentru inselaciune.

Instanta suprema a admis atunci recursurile facute de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si de Gheorghe Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan si Victor Becali, Jean Padureanu si Gheorghe Netoiu si a desfiintat "in totalitate" decizia prin care acestia au fost condamnati de Curtea de Apel Bucuresti in 12 noiembrie 2012.

Potrivit motivarii deciziei ICCJ de rejudecare a cauzei, Curtea de Apel Bucuresti a respins toate probele cerute in dosarul transferurilor de jucatori, nu i-a ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzati si a dispus condamnarea pe probe in baza carora fusesera anterior achitati.

Curtea de Apel Bucuresti a inregistrat dosarul pentru rejudecare in 2 august si a stabilit primul termen de judecata in 11 septembrie.

Tribunalul Bucuresti i-a achitat, in 3 aprilie 2012, pe toti cei opt inculpati din dosarul transferurilor de jucatori, respectiv Ioan si Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Cristi Borcea, Gigi Netoiu si Gheorghe Popescu.

Decizia a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie la Curtea de Apel Bucuresti, care in 12 noiembrie 2012 a dispus pedepse intre si opt ani de inchisoare cu suspendare sau cu executare.

Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de inchisoare cu executare, Victor Becali si Cristi Borcea au primit cate sapte ani de inchisoare cu executare, George Copos - cinci ani de inchisoare cu executare, Mihai Stoica - patru ani cu executare, iar Jean Padureanu, Gheorghe Popescu si Gigi Netoiu - cate trei ani de inchisoare cu suspendare.

Sentinta a fost atacata cu recurs la instanta suprema, care a decis definitiv sa retrimita dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti.

In rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999-2005.

Este vorba despre transferurile jucatorilor Cristian Dulca - realizat in ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers, realizat in martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat in iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucuresti (imprumutat la FC Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat in ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sanmartean - din august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, in Republica Populara Chineza, realizat in luna iunie 2004 si Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.