Magistratii Tribunalului Prahova au amanat, luni, pentru a treia oara, pronuntarea in dosarul privind mita pentru arbitri in care au fost trimise in judecata, in anul 2009, 14 persoane, printre care si fostul finantator al FC Arges, Cornel Penescu. Potrivit portalului instantelor de judecata, Tribunalul Prahova, instanta la care se judeca pe fond dosarul, a amanat pentru a treia oara pronuntarea, urmatorul termen fiind stabilit pentru data de 24 octombrie, anunta Agerpres.

14 persoane au fost trimise in judecata, in iunie 2009, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Pitesti pentru fapte de coruptie, printre inculpati aflandu-se fostul finantator al FC Arges, Cornel Penescu, fostul director al societatii PIC, Liviu Facaleata, fostul presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, fostul director al Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorilor Pitesti, Cristian Libertatu, si mai multi arbitri.

Conform rechizitoriului intocmit de procurori, in perioada 2006-aprilie 2009, inculpatii Penescu Gheorghe Cornel, Facaleata Liviu Ilie, Minca Cristian, Pieca Gheorghita si Gheorghe Constantin au initiat si constituit un grup infractional organizat care a actionat in mod coordonat in scopul comiterii mai multor infractiuni grave de coruptie prin care sa obtina beneficii financiare sau materiale.

Potrivit procurorilor, in sarcina lui Cornel Penescu s-au retinut trei infractiuni de dare de mita, dintre care doua in forma continuata, infractiunea de cumparare de influenta in forma continuata si infractiunea de initiere si constituire de grup infractional organizat.

Liviu Facaleata, care era director general in cadrul societatii PIC, este acuzat de doua infractiuni de complicitate la dare de mita in forma continuata, infractiunea de initiere si constituire de grup infractional organizat, precum si detinere, fara autorizatie, de substante clasificate in categoria precursorilor de droguri.

Cristian Libertatu, fost director al Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorilor Pitesti, este acuzat de luare de mita, in timp ce in sarcina lui Gheorghe Constantin, fost presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federatiei Romane de Fotbal, s-au retinut doua infractiuni de luare de mita si infractiunea de initiere si constituire de grup infractional organizat.

Observatorul federal Marcel Lica si arbitrii Sorin Corpodean, Marcel Savaniu, Aurelian Bogaciu, Cristian Lucian Dan si Sorin Caia sunt acuzati de luare de mita, in cazul lui Bogaciu infractiunea fiind savarsita in forma continuata.

In cazul lui Gheorghita Pieca, administrator la societatile PIC si Fotbal Club Arges, acuzatiile se refera la trei infractiuni de complicitate la dare de mita in forma continuata, complicitate la cumparare de influenta in forma continuata, precum si infractiunea de initiere si constituire de grup infractional organizat.

De asemenea, Cristian Minca, fostul presedinte al echipei FC Arges, a fost trimis in judecata pentru infractiunile de complicitate la cumparare de influenta si initiere si constituire de grup infractional organizat, in timp ce Daniela Carstina, director in cadrul societatii PIC, este acuzata de infractiunea de favorizare a infractorului, savarsita in forma continuata.

In cazul lui Florian Prunea, procurorii au dispus trimiterea in judecata pentru infractiunea de favorizare a infractorului in forma continuata.

Omul de afaceri Cornel Penescu a mai fost condamnat, in iunie 2012, de Tribunalul Prahova la cate trei ani de inchisoare cu suspendare, in doua dosare penale in care acesta a fost acuzat de dare de mita.

Inculpatii in aceste dosare au facut apel impotriva deciziei instantei de fond, magistratii Curtii de Apel Ploiesti pronuntandu-se in unul dintre dosare si respingand actiunile ca nefondate. In cazul celui de-al doilea, urmatorul termen la Curtea de Apel Ploiesti este la data de 28 octombrie.

Penescu se afla incarcerat la Penitenciarul Colibasi, dupa ce, in luna septembrie, a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu executare pentru dare de mita. In acelasi dosar, senatorul PP-DD Antonie Solomon, fost primar al Craiovei, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si fals intelectual.