UPDATE 21:50 Comisia de Control si Disciplina a UEFA a anuntat, marti, pe site-ul sau oficial decizia oficiala in cazul echipei Steaua, care arata ca gruparea campioana a Romaniei nu va putea participa intr-o editie de cupa europeana in care se va califica, sanctiunea fiind suspendata pentru o perioada de proba de cinci ani.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

"CBD a analizat cu atentie situatia Stelei si, tinand cont de anumite circumstante atenuante, a fost impusa urmatoarea sanctiune: Steaua nu va putea evolua intr-o cupa europeana in care echipa se va califica. Sanctiunea este suspendata pentru o perioada de proba de cinci ani", se arata in comunicatul de presa.

Decizia poate fi contestata, informeaza UEFA.

Echipa Steaua nu a fost suspendata de UEFA in dosarul Valiza si va evolua in Liga Campionilor in sezonul viitor, a declarat, marti, managerul stelist Mihai Stoica.

"Steaua joaca in preliminariile Ligii Campionilor. Asta e tot ce conteaza. Ca amenda, ca perioada de probatiune, asta e altceva, dar suporterii trebuie sa stie ca pe 16 iulie trebuie sa umple stadionul, pentru ca trebuie sa batem la o diferenta care sa ne califice din primul meci. A fost descatusare in autocar, pentru ca toti ne-am gandit numai la asta. Nu am avut viata zilele astea, de cand UEFA a declansat procedura disciplinara aveam cele mai negre scenarii. Acum pana si ploaia mi se pare mai frumoasa", a declarat Stoica la Digisport, preluat de Mediafax.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, UEFA nu a comunicat pe site-ul oficial decizia in cazul Stelei.

Istoricul cazului:

UEFA a deschis, in data de 10 iunie, o procedura disciplinara impotriva clubului Steaua, dupa decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul "Valiza", care l-a condamnat pe finantatorul Gigi Becali la trei ani de inchisoare pentru dare de mita si fals in acte.

Ce spune regulamentul UEFA in legatura cu problema Stelei - Articolul 2, litera g:

"Un club nu va putea participa in Champions League in cazul in care a fost implicat direct sau indirect in orice activitate care vizeaza aranjarea sau influentarea rezultatului unui meci la nivel national sau international, dupa intrarea in vigoare a articolului 50(3) din Statutul Uefa [n.r. 27 aprilie 2007]".

In acest caz, conform regulamentului UEFA, "pedeapsa se va intinde pe o perioada de un an de zile (n.r. un sezon competitional)".

La momentul producerii faptelor pentru care s-a dat condamnare in dosarul "Valiza", Gigi Becali nu detinea nici o functie oficiala in structura clubului Steaua, insa controla indirect activitatile de la club prin cunostintele si rudele sale.

Mai mult, Teia Sponte, condamnat si el la doi ani cu suspendare pentru complicitate la dare de mita in dosarul "Valiza", era la momentul producerii faptelor vicepresedintele Consiliului de Administratie al clubului Steaua, deci implicat direct in activitatile formatiei din Ghencea.

Potrivit regulamentului UEFA, "in luarea unei decizii, UEFA se poate baza, dar nu in mod obligatoriu, pe hotararea unui organism national sau international sportiv sau instanta de judecata".

Regulamentul UEFA, asa cum poate fi gasit pe site-ul oficial al forului european:

2.04. To be eligible to participate in the competition, a club must fulfil the following criteria: (...) g) "it must not have been directly and/or indirectly involved, since the entry into force of Article 50(3) of the UEFA Statutes, i.e. 27 April 2007, in any activity aimed at arranging or influencing the outcome of a match at national or international level and must confirm this to the UEFA administration in writing".

2.05 "If, on the basis of all the factual circumstances and information available to UEFA, UEFA concludes to its comfortable satisfaction that a club has been directly and/or indirectly involved, since the entry into force of Article 50(3) of the UEFA Statutes, i.e. 27 April 2007, in any activity aimed at arranging or influencing the outcome of a match at national or international level, UEFA will declare such club ineligible to participate in the competition. Such ineligibility is effective only for one football season. When taking its decision, UEFA can rely on, but is not bound by, a decision of a national or international sporting body, arbitral tribunal or state court. UEFA can refrain from declaring a club ineligible to participate in the competition if UEFA is comfortably satisfied that the impact of a decision taken in connection with the same factual circumstances by a national or international sporting body, arbitral tribunal or state court has already had the effect to prevent that club from participating in a UEFA club competition".

Minuta sentintei din dosarul "Valiza": Becali condamnat pentru doua infractiuni de dare de mita, una dupa 2007

Astfel, punctul g) al articolului 2 spune ca pentru a participa in Champions League, o echipa nu trebuie sa fi fost implicata direct sau indirect in activitati de aranjare sau influentare a unui meci, ulterior intrarii in vigoare a articolului 50, alineatul 3 din Statul UEFA, adica dupa 27 aprilie 2007.

In dosarul "Valiza" in care a fost condamnat pentru mita, Becali a fost acuzat de procurori pentru doua fapte petrecute in doua momente diferite - una dupa si alta inainte de intrarea in vigoare a acelui articol invocat de Uefa: situatia premierii jucatorilor U Cluj - in mai 2008 - si situatia premierii jucatorilor echipei Gloria Bistrita - in 2006.

Instanta, in decizia pronuntata marti a considerat ca premierea este mita si l-a condamnat pe Becali pentru dare de mita pentru ambele momente - 2008 (U Cluj) si 2006 (Gloria Bistrita).

Astfel, una dintre cele doua infractiuni comise de Becali s-a petrecut dupa intrarea in vigoare a articolului invocat de UEFA.

Steaua ar urma sa se intalneasca cu Vardar Skopje in turul doi preliminar (16/17 iulie - 23/24 iulie).