Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Valentin Alexandru, a declarat, miercuri, agentiei Mediafax, ca membrii comisiilor LPF vor redeschide cazul "Valiza", in urma sentintei definitive a Inaltei Curti in acest dosar.

Steaua, tot mai departe de Champions LeagueFoto: HotNews / Dan Popescu

Ce spune regulamentul UEFA despre o posibila excludere a Stelei din Champions League

"Cazul va fi deschis, dar nu a aparut deocamdata o decizie oficiala (n.r. - a instantei). Pana nu exista un document oficial nu putem face nimic. Ceea ce am vazut in presa e interpretabil, unii au spus ca a fost condamnat pentru coruptie, altii pentru fals si uz de fals, si altii pentru mita. Eu nu ma pronunt, ca nu am dreptul, pentru ca eu pot influenta comisiile, dar pot sa va spun ca maine-poimaine, cand se va da hotararea cu motivare cu tot, cazul va fi reanalizat", a spus Alexandru.

Valentin Alexandru a mai explicat ca acest caz va fi analizat pe baza regulamentului disciplinar de la data savarsirii faptei, sezonul 2007/2008.

"Exista o solutie definitiva a instantei de recurs a federatiei, apoi au pasat-o la noi. Noi am zis ca nu putem sa o definitivam pana nu apare solutia asta. A aparut dupa cinci ani. Noi am suspendat-o, nu am pus-o in aplicare, pentru ca am vrut sa vedem ce se intampla, poate il achita pe om si nu suntem zdraveni la cap. Acum o sa reluam chestiunea si sa vedem daca e vorba de articolul 60 sau articolul 61, din ROAF-ul din 2007-2008. Se va aplica "biblia" (regulamentul disciplinar) de la momentul ala, cand s-a comis fapta, pentru ca nu ar fi corect sa o aplici pe cea de anul asta. Nu e vorba de excludere in niciun caz. E vorba de pedepsirea celor care au savasit fapta. Apoi, articolul 60 vorbeste ceva de depunctarea echipei. Nu am exact in cap in momentul asta. Iar la articolul 61, unde e vorba de manipulare, e vorba doar de persoana care a savarsit fapta. Se va relua toata chestiunea, ori validam hotararea ultimei instnate de recurs a federatiei, cum era atunci, ori se va reanaliza. Atunci nu era vorba de retrogradare, dupa cazul valiza a fost introdusa aceasta chestiune. E vorba doar de depunctare", a spus Alexandru.

Oficialul ligii a precizat faptul ca in solutionarea acestui caz va fi importanta precizarea termenilor "coruptie" si "mita", pentru a putea fi aplicat corect regulamentul: "Nu te poti juca cu viata unui club, e foarte important daca e coruptie sau mita. Daca e coruptie, avem un articol pentru coruptie, dar avem si un articol pentru implicarea, manipularea unor situatii pentru influentarea rezultatului unui meci. Deocamdata, dupa opinia noastra, acolo se incadreaza. In limbajul nostru penal, coruptia este mita. Dar in acelasi timp, in limbaj european, se spune asa: mita intre persoane sau entitati private nu e coruptie, e mita. Cu pedepsele de rigoare. La noi nu se face insa aceasta delimitare. Trebuie sa ne consultam cu cei mai mari juristi. Eu astept ceva oficial, sa scrie, e coruptie sau mita? Azi am dedicat toata ziua acestui caz, am pus avocatii sa caute, ce este coruptie sau mita".

Marti, presedintele LPF, Dumitru Dragomir, afirmase, intr-o conferinta de presa, inaintea sentintei ICCJ, ca FC Steaua nu risca vreo sanctiune pe plan intern in cazul in care finantatorului clubului, Gigi Becali, va fi condamnat pentru coruptie, in dosarul "Valiza".

"Din punct de vedere al regulamentelor sportive romanesti, Steaua nu pateste nimic. Ca sa fie foarte clar. Din punct de vedere al regulamentelor sportive, FRF, FIFA, UEFA, pentru noi e caz incheiat. A fost judecat o data. Dupa vechiul regulament cazul a ramas la comisiile Ligii sa se decida dupa ce se termina dosarul penal. Iar in regulamentul vechi, care trebuie sa se aplice, scrie ca au trecut cei cinci ani. Cum s-o vezi pe Steaua in Liga a II-a? Pai Becali nici nu era in acte. A, ca facea el pe nebunul pe la televizor, asta e altceva. Din punct de vedere regulamentar Steaua are acoperire, sigur ca da", a declarat Dragomir.

Finantatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat, marti, la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul "Valiza", decizia dispusa de Completul de cinci judecatori al instantei supreme fiind definitiva. Becali a primit doua pedepse de cate trei ani pentru dare de mita si una de un an pentru fals. Fiind vorba de un caz de coruptie in fotbal, UEFA ar putea dicta sanctiuni impotriva echipei Steaua, campioana Romaniei. Totodata, dosarul "Valiza" ar putea fi reanalizat si de comisiile Ligii Profesioniste de Fotbal, tinand cont ca exista o decizie definitiva a instantei.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in 11 mai 2006, finantatorul FC Steaua ar fi promis fiecarui jucator al clubului "Gloria 1922 Bistrita" sume de bani cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro pentru ca acestia sa isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in contractele de munca, Regulamentul intern al clubului si in Regulamentul Federatiei Romane de Fotbal. Concret, fotbalistilor de la Bistrita li se cerea sa-si apere corect sansele si sa obtina un rezultat favorabil in meciul cu Rapid Bucuresti din 12 mai 2006.

Doi ani mai tarziu, in perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucatorilor de la "Universitatea Cluj" aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului National de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, acestia urmand, la fel ca in cazul precedent, sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu, sa-si apere corect sansele si sa castige meciul cu "CFR 1907 Cluj", contracandidata echipei FC "Steaua Bucuresti" la castigarea titlului de campioana, preciza DNA.

La 4 iunie 2008, echipa Steaua Bucuresti a fost penalizata cu sapte puncte de Comisia de Disciplina a FRF, iar formatia Universitatea Cluj cu sase puncte dupa scandalul valizei cu bani de la Cluj-Napoca. Finantatorul Gigi Becali a fost suspendat timp de doi ani si i s-a interzis accesul pe orice stadion pe aceeasi perioada si a primit o amenda de 200.000 de lei, iar presedintele de atunci al gruparii ardelene, Anton Dobos, a primit aceeasi sanctiune ca Gigi Becali. De asemenea, jucatorii Gigel Coman (Universitatea Cluj) si Petre Marin (Steaua) au fost suspendati cate sase luni si amendati cu 180.000 de lei.

Comisia de Apel a pastrat aceste sanctiuni, dar Curtea de Arbitraj pentru Fotbal (CAF) a anulat, la 3 iulie 2008, toate deciziile luate de Comisia de Disciplina. Doar Becali si Dobos au primit din partea CAF o suspendare de sase luni si o penalitate de 200.000 de lei, fara a li se interzice accesul pe stadion.