​Sezonul 2012-2013 al Ligii 1 la fotbal se apropie de final. Semnele de intrebare sunt insa mari pentru mare parte din echipele angrenate in competitie. Steaua (campioana en-titre) nu stie cum se va descurca fara patron (Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de inchisoare), Dinamo vrea sa faca performanta dar nu are bani, Rapidul va lua calea diviziei secunde, iar pana la o decizie a Comitetului Executiv al FRF nu se stie cate echipe vor lua startul in viitoarea stagiune.

Aproape toate echipele din Liga 1 au probleme

Sezonul 2012-2013 al campionatului intern a fost dominat de Steaua. Dupa o pauza de sapte ani, formatia bucuresteana si-a trecut in palmares un nou titlu de campioana (al 24-lea din istorie). Cu toate acestea, campioana nu este lipsita de griji. Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de inchisoare, iar echipa se va afla in fata unei situatii inedite: nu va avea un conducator clar. In plus, nu se stie daca investitiile vor mai fi la fel ca pana acum.

"Gigi va conduce din inchisoare echipa, prin telefon. Nu va fi nicio problema", au spus apropiatii omului de afaceri. Ramane insa de vazut daca va fi sau nu asa. "Nu-mi fac probleme, echipa a ajuns la un nivel la care se autofinanteaza", a completat Gigi Becali inainte de incarcerare.

Dinamo a intrat in "era Negoita", dar viitorul nu pare atat de roz. Noul patron se lauda ca vrea performanta, dar lipsa banilor pare sa nu o lase pe Dinamo sa intre in lupta pentru primele pozitii. Ionut Negoita a stabilit un plafon pentru salarii de 2.000 de euro pe luna. Omul de afaceri nu vrea sa cheltuiasca mai mult de 100.000 de euro pe luna cu toate salariile. In aceste conditii, este greu de crezut ca formatia din Stefan cel Mare va tine pasul cu marile rivale.

Rapidul este un caz aparte in acest campionat. Formatia giulesteana traverseaza unul din cele mai negre sezoane din istorie. Echipa nu a primit licenta, a ramas fara jucatorii importanti, George Copos a impus insolventa pe "Valentin Stanescu", iar viitorul se anunta sumbru. Un lucru e clar: Rapidul nu se va afla la startul viitorului sezon din Liga 1.

U Cluj este o alta echipa de traditie din fotbalul romanesc care nu a primit licenta pentur viitorul sezon din Liga 1. Cu toate ca se afla in afara pozitiilor care duc in Liga 2, Universitatea se indreapta cu pasi siguri catre matineu. "Conducerea inca se lupta sa obtina licenta. Sper ca Tribunalul sa aprobe planul de reorganizare. Inca avem speranta ca vom juca la anul in Liga I" - Ionel Ganea, antrenor U Cluj.

Campioana Romaniei de acum doi ani de zile (cu Dorinel Munteanu pe banca tehnica) se lupta cu datoriile. Otelul se afla pe marginea prapastiei si nimeni nu poate oferi o explicatie pentru acest lucru. Banii veniti din Champions League s-au "evaporat", iar clubul sta pe un butoi de pulbere. Petre Grigoras nu stie daca va continua cu echipa de la Dunare, iar viitorul nu pare prea fericit pentru galateni.

FC Vaslui este, cel putin in ultimele sezoane, echipa care la nivel de salarizare poate lupta fara probleme la titlu. Moldovenii nu au mentinut insa niciodata ritmul de-a lungul unei stagiuni, iar Adrian Porumboiu anunta la finalul fiecarui sezon ca se retrage, fiind dezamagit de rezultatele echipei. Vasluiul este una din echipele din Liga 1 fara probleme financiare, insa o eventuala retragere a lui Porumboiu ar arunca formatia pe marginea prapastiei.

Petrolul a devenit o formatie de top in campionatul intern dupa ce Florian Walter a mutat o echipa intreaga de la U Cluj. In plus, Primaria Ploiesti este aproape de formatie, iar "lupii" se afla la un pas de castigarea unui trofeu, dupa o pauza de 18 ani (vor evolua in finala Cupei Romaniei).

Gaz Metan Medias si FC Brasov sunt genul de echipe care se mentin in Liga 1 fara sa iasa prea mult in evidenta (nu intra in lupta pentru primele locuri si sunt departe si de retrogradare). Cele doua echipe nu au mari probleme financiare, iar vanzarea de jucatori este principala sursa de finantare. Nu au avut probleme cu obtinerea licentei, iar in urmatorul sezon le vom vedea cu siguranta in Liga 1.

Pandurii Targu-Jiu este echipa care a vandut cel mai mult in ultima perioada. Gruparea gorjeana a trimis jucatori importanti la Steaua, iar Maxim a ajuns la VfB Stuttgart. In plus, echipa patronata de Marin Condescu se poate desparti de cativa fotbalisti si la finalul actualului sezon - viitorul nu ar trebui sa sune rau pentru formatia care a cochetat cu primele locuri in acest sezon. Marea problema a gruparii ar putea veni insa din partea SNLO. In cazul in care Societatea Nationala a Lignitului Oltenia nu va mai sponsoriza echipa, gruparea pregatita de Cristi Pustai ar putea ramane fara mare parte din bugetul pe un sezon.

Astra si CFR Cluj sunt echipe cu pretentii si bani. Daca formatia din Giurgiu este aproape de o participare in cupele europene, CFR-ul se intareste pentru a castiga un nou titlu de campioana a Romaniei. Ambitiile lui Arpad Paszkany sunt mari, iar formatia din Gruia ar putea reveni in sezonul viitor in lupta pentru titlu.

Ceahlaul Piatra Neamt nu a avut probleme cu licentierea, dar ar putea retrograda din cauza parcursului slab din campionat. Moldovenii sunt obisnuiti cu drumul dintre cele doua ligi ale fotbalului romanesc, iar o retrogradare nu ar fi ceva iesit din comun sub Pietricica.

Viitorul Constanta traieste periculos aceste final de sezon, echipa patronata de Gica Hagi fiind la doar trei puncte de retrogradare. Clubul nu are probleme cu licentierea si sunt sanse mari sa vedem Viitorul si in campionatul 2013-2014 (in functie de rezultatele din ultimele doua etape).

Concordia Chiajna, CS Severin, Poli Iasi si Gloria Bistrita sunt, in acest moment, echipe retrogradate, aflandu-se pe locurile 15, 16, 17 si 18. Surpriza nu este insa mare, CS Severin si Gloria Bistrita fiind echipe care nu au luat licenta. Ulterior insa, formatia bistriteana a primit unda verde si poate ramane in Liga 1 doar printr-un miracol - Comitetului Executiv al FRF sa tina formatia in primul esalon pentru a se completa numarul de 18.

Mircea Sandu - "Nu s-a luat nicio decizie in privinta sistemului competitional"

"Gica Hagi are dreptate. Primul criteriu este cel sportiv, apoi trebuie obtinuta licenta, in caz contrar se coboara in esalonul inferior. Adunarea Generala nu a luat deocamdata nicio hotarare cu privire la sistemul competitional. La 1 iunie se va discuta", a declarat Mircea Sandu la Digisport.

In ultimii ani, prima liga de fotbal a tarii a ramas, din diferite motive, fara unele din formatiile de traditie: UT Arad, FC Arges, Poli Timisoara si U Craiova.