Decizie fara precedent a FIFA: Un jucator austriac in varsta de 20 de ani, care are un picior amputat, a primit permisiunea de a evolua cu o proteza, caz ce aminteste de cel al atletului sud-african Oscar Pistorius, a scris cotidianul austriac Kleine Zeitung, citat de Agerpres. Martin Hofbauer, jucatorul echipei UFC Miesenbach din prima divizie de amatori B, din Stiria (sudul Austriei), a ramas fara un picior, dupa ce i-a fost amputat in urma cancerului. Prin intermediul Ligii regionale, el s-a adresat federatiei austriece (OFB) pentru a obtine permisiunea de a evolua cu o proteza.

In fata acestui caz total inedit, OFB a sesizat FIFA, care a decis ca Hofbauer sa devina primul fotbalist care poate sa joace in meciuri oficiale cu o proteza.

Comisia medicala a FIFA, prezidata de dr. Jiri Dvorak, ''in acord cu Comisia tehnica a Federatia austriece'', si-a dat acceptul pe 3 mai, cu conditia ca proteza sa nu reprezinte un pericol pentru fotbalist respectiv, pentru coechipierii sai si pentru adversari si ca arbitrul sa verifice starea protezei inaintea fiecarui meci.

"Am crezut tot timpul ca voi primi permisiunea, pentru ca nu am nicio indoiala, gandesc mereu pozitiv'', a declarat tanarul fotbalist, un mecanic agricol originar din Gschaid, in cotidianul Graz Kleine Zeitung. ''Ma bucur ca am creat un precedent pentru toti fotbalistii cu handicap", a precizat el in magazinul german Focus.

De fapt, asa cum a recunoscut, el a mai jucat deja cu proteza si ''nimeni nu si-a dat seama, deoarece aceasta era acoperita de jambiera si de gheata''.

In ce-l priveste pe atletul sud-african Oscar Pistorius, care are proteze la ambele picioare, el a fost nevoit sa faca apel, in 2008, la Tribunalul de Arbitraj al Sportului (TAS) pentru a obtine autorizatia de a participa la competitii oficiale alaturi de sportivi fara handicap.

Dupa ce a disputat Jocurile Olimpice de la Londra in 2012, viata lui Pistorius a luat o turnura dramatica, el aflandu-se in asteptarea unui proces, pe 4 iunie, dupa ce a ucis-o pe prietena sa, Reeva Steenkamp, in noaptea zilei de Sf. Valentin, pe 14 februarie. Aflat in libertate pe cautiune, atletul sud-african continua sa sustina ca a ucis-o pe Reeve din greseala, confundand-o cu un hot, in timp ce Parchetul il acuza de asasinat.