Actionarul FC Rapid, George Copos, sustine, intr-un comunicat de presa remis, marti, agentiei Mediafax, ca procurorul DNA a cerut ICCJ luarea masurii interdictiei de a parasi tara de catre inculpatii din dosarul transferurilor "din simtul spectacolului".

George CoposFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

El considera ca actiunea DNA a fost facuta doar cu scopul de a da o lovitura de imagine negativa celor opt oameni de fotbal acuzati in dosar. "Nu trebuie sa fii un geniu ca sa intelegi imediat ca solicitarea procurorului era lipsita de orice temei. Atunci de ce a facut-o? Foarte simplu: din simtul spectacolului! Pentru a capta atentia unei tari intregi. Pentru a se mentine in "prime time". Trebuie sa recunosc, felicitandu-l pe procuror, ca stratagema "i-a iesit" perfect. Iar presa a jubilat: "avem ce scrie o saptamana"; cei 8 din dosar au mai incasat o lovitura de imagine", afirma oficialul rapidist.

Copos il felicita ironic pe procuror, caruia ii reproseaza ca prin actiunile sale "rupe vertebrele economiei romanesti". "Felicitari, domnule procuror! Rupeti una cate una vertebrele economiei romanesti, adica investitorii autohtoni, si re-construiti tara fara ei. Sunt curios cum o veti face", spune George Copos.

Actionarul rapidist demonteaza punct cu punct argumentele pentru care DNA a solicitat Inaltei Curti de Casatie si Justitie luarea masurii de interdictie de a parasi tara in cazul celor opt.

In ceea ce priveste atitudinea vehementa fata de instanta, el afirma ca niciodata o pedeapsa care nu este definitiva, o pozitie fata de o institutie a statului nu poate impune luarea unei masuri preventive. "Pana la condamnarea sa definitiva, orice persoana se bucura de prezumtia de nevinovatie. Dincolo de faptul ca subsemnatul nu am manifestat, pana la data formularii cererii de fata, in niciun fel o atitudine vehementa, este bunul drept al meu, ca persoana prezumata nevinovata, sa imi clamez nevinovatia", spune actionarul FC Rapid.

El sustine ca nu a instrainat nicio parte din bunurile sau actiunile pe care le detine la diferite societati comerciale, asa cum sustine procurorul. De asemenea, cererea de intrare in insolventa a SC Fotbal Club Rapid SA a fost formulata in urma deciziei AGA, iar prin declansarea procedurii a evitat "savarsirea infractiunii de bancruta simpla".

George Copos mentioneaza ca nu detine importante valori financiare in strainatate si ca afacerile dezvoltate in ultimii 23 de ani se afla in Romania.

Referitor la intalnirea care a avut loc la hotelul sau cu Gigi Becali, Victor Becali si Cristi Borcea, actionarul rapidist precizeaza ca aceasta nu a fost una conspirativa, cum sustine DNA. "Intalnirea la care face referire parchetul a avut loc in holul Hotelului Crowne Plaza, loc public prin excelenta, si a avut drept obiect discutarea unor aspecte de natura sportiva cu avocati pledanti in fata organelor FIFA", explica George Copos.

Oficialul clubului giulestean concluzioneaza ca actiunea DNA a fost o "cerere naucitoare" care "se constituie intr-o increngatura de deductii, ipoteze si fortari ale logicii", fara "urma de prezumtie de nevinovatie, de proportionalitate si rezonabilitate" prin care procurorul si-a propus sa capteze atentia opiniei publice si a mass-media.

ICCJ a respins, marti seara, cererea DNA privind aplicarea interdictiei de a nu parasi tara pentru cei opt oameni de fotbal, Gheorghe Copos, Jean Padureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu si Gheorghe Netoiu, implicati in dosarul transferurilor de jucatori.

Decizia poate fi contestata la completul de cinci judecatori al ICCJ.

DNA a cerut interdictie de a parasi tara in cazul celor opt oameni din fotbalul romanesc motivand, printre altele, ca acestia au inceput sa instraineze bunurile pe care le detin sau sa faca cereri de intrare in insolventa a cluburilor de fotbal.

Tribunalul Bucuresti i-a achitat, in 3 aprilie 2012, pe toti cei opt inculpati din dosarul transferurilor de jucatori. Decizia a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie la Curtea de Apel Bucuresti, care in 12 noiembrie 2012 i-a condamnat pe toti cei opt oameni de fotbal la pedepse cu inchisoarea, cu suspendare sau cu executare.

Toti cei opt oameni de fotbal au contestat decizia Curtii de Apel Bucuresti la instanta suprema, care va da o sentinta definitiva in acest dosar.

Cei opt oameni de fotbal au fost deferiti justitiei in 2 octombrie 2008, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

In rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999 - 2005.

Este vorba despre transferurile jucatorilor Cristian Dulca - realizat in ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers, realizat in martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat in iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucuresti (imprumutat la FC Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat in ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sanmartean - din august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, in Republica Populara Chineza, realizat in luna iunie 2004 si Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.