Statele Uniunii europene au dreptul sa interzica difuzarea Cupei Mondiale si Euro la fotbal pe canale cu plata si sa impuna retransmisia lor pe o televiziune cu acces liber, a precizat avocatul general al Curtii de justitie al UE. Avocatul general Niilo Jaakinen a cerut curtii europene de justitie (CEJ) sa respinga recursul depus de Federatia internationala de fotbal si de Uniunea europeana de fotbal, prin care cele doua organizatii se opun unei decizii in acest sens comunicata inca din februarie 2011, anunta Agerpres.

Avizul avocatului general nu este obligatoriu sa fie respectat, dar este urmat de Curte in marea majoritate a cazurilor.

"Cand aceste competitii sunt considerate de statele membre ca evenimente de o importanta majora pentru societatea respectiva, pentru garantarea accesului unui public larg, acestea trebuie sa solicite retransmisia lor pe o televiziune cu acces liber", a aratat avocatul general in concluziile sale.

Federatia internationala de fotbal (FIFA) organizeaza faza finala a Cupei Mondiale de fotbal, iar Uniunea europeana de fotbal (UEFA) organizeaza campionatul european de fotbal (Euro). Vanzarea drepturilor de retransmisie televizata a acestor competitii constituie o sursa importanta din veniturile lor. Aceste doua federatii apreciaza ca nefondata o decizie luata de Londra si Bruxelles de a rezerva difuzare a meciurilor Cupei Mondiale si a Euro unor canale de televiziune gratuite. Ele au contestat aceasta decizie in fata Justitiei europene, dar au fost respinse.

In hotararea din februarie 2011, Curtea a reamintit ca o legislatie europeana autoriza explicit statelor sa interzica retransmisii "exclusive" a evenimentelor pe care le considera de o importanta majora pentru comunitatile lor, motivul fiind acela ca o asemenea abordare ar priva nu o parte importanta a publicului de posibilitatea de a le vedea.

Curtea a subliniat importanta Cupei Mondiale si a Europei la fotbal pentru toti cetatenii, mai mult decat pentru amatorii traditionali ai balonului rotund.