FC Steaua a primit mai multe amenzi din partea Jandarmeriei Capitelei dupa partida cu Rapid din Liga 1 (castigata cu 1-0 pe "Arena Nationala"), ros-albastrii fiind obligati sa plateasca 127.000 de lei, informeaza Mediafax.

Steaua, amendata din cauza suporterilor Foto: HotNews / Dan Popescu

"Jandarmeria Capitalei a constatat mai multe abateri de la prevederile legale in vigoare, savarsite de catre clubul organizator, de firma de paza si de catre unii dintre suporteri", se precizeaza intr-un comunicat de presa.

Jandarmeria Capitalei a luat urmatoarele masuri:

"Clubul organizator va fi sanctionat pentru nerespectarea prevederilor art. 10 din Legea 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violentei cu ocazia competitiilor şi a jocurilor sportive cu completarile şi modificarile aduse de legea 10/2012 care reglementeaza obligatiile organizatorului de competitii sau jocuri sportive, dupa cum urmeaza:

- pentru nerespectarea alin. 1 lit. e, care prevede obligatia "sa nu permita folosirea sistemelor de comunicare cu publicul pentru incitarea spectatorilor la violenta, la producerea de distrugeri sau la denigrarea imaginii participantilor la competitiile sau jocurile sportive"; cu amenda în valoare de 40.000 de lei.

- pentru nerespectarea alin. 1 lit. r , care prevede obligatia "sa interzica afişarea în arena sportiva a simbolurilor, sloganurilor ori textelor cu continut obscen sau care incita la denigrarea tarii, la xenofobie, la ura nationala, rasiala, de clasa ori religioasa, la discriminari de orice fel şi la violenta, indiferent pe ce suport ar fi inscriptionat"; cu amenda în valoare de 35.000 de lei.

- pentru nerespectarea alin. 1 lit. t, care prevede obligatia "sa asigure amplasarea, la punctele de acces în incinta arenei sportive, a unor dispozitive metalice rotative/turnichete prevazute cu sistem de contorizare, în vederea efectuarii unui control riguros al accesului"; cu amenda în valoare de 12.000 de lei.

- pentru nerespectarea alin. 2 lit. a, care prevede obligatia "sa efectueze la intrarea în arena sportiva un control riguros al persoanelor şi al bagajelor acestora, având ca scop împiedicarea introducerii în stadion a unor obiecte sau materiale de genul celor prevazute la lit. b) sau la alin. (1) lit. r)"; cu amenda în valoare de 5.000 de lei.

- pentru nerespectarea alin. 2 lit. b, care prevede obligatia "sa nu permita accesul persoanelor carora le-a fost interzisa intrarea la asemenea genuri de manifestari, al persoanelor care se afla în stare vadita de ebrietate sau se afla, în mod evident, sub influenta substantelor halucinogene, al persoanelor care au asupra lor bauturi alcoolice, arme şi munitii de orice fel, faclii, torte, artificii, petarde, materiale explozive, incendiare sau fumigene, dispozitive pentru şocuri electrice, substante toxice, halucinogene, iritant lacrimogene ori paralizante, recipiente, corpuri contondente, cutite, pumnale, şişuri, castete ori alte asemenea obiecte fabricate sau confectionate anume pentru taiere, împungere ori lovire, precum şi al persoanelor care au asupra lor mijloace de publicitate vizuala de genul celor prevazute la alin. (1) lit. r)"; cu amenda in valoare de 35.000 de lei", informeaza Jandarmeria Capitalei.

Alte masuri luate cu ocazia partidei Steaua vs Rapid:

- "Unei persoane i-au fost intocmite actele premergatoare începerii urmaririi penale pentru savârsirea unei fapte susceptibile a fi infractiunea de detinerea si folosirea de materiale pirotehnice. Aceasta fapta este prevazuta de art. 29 alin 4 din Legea 126/1995, coroborat cu art. 35 alin 2 din Legea 4/2008 si se pedepseste cu închisoarea de la 2 ani la 5 ani si interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive pe o perioada de la un an la 3 ani".

- "Asupra unei persoane a fost gasit un box metalic si i-au fost întocmite actele premergatoare începerii urmaririi penale pentru savârsirea unei fapte susceptibile a fi infractiunea de port fara drept de arma alba in locuri publice Aceasta fapta este prevazuta de art. 2, alin 1, din Legea 61/1991, coroborat cu art. 33, alin 1, din Legea 4/2008 si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani si interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive pe o perioada de la un an la 3 ani".

- "Un suporter care a afisat in arena sportiva un banner ce continea simboluri fasciste, a fost identificat cu ajutorul camerelor de supraveghere si i-au fost intocmite actele necesare inceperii urmaririi penale pentru savarsirea unei fapte susceptibile a fi infractiunea de utilizarea în arena sportiva a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe, raspandirea ori detinerea, in vederea raspandirii, de asemenea simboluri în arena sportiva. Aceasta fapta este prevazuta de art. 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savârsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 107/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, iar autorul ei risca interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive pe o perioada de la un an la 3 ani".