Din sezonul 2014-2015, toate cluburile de pe Batranul Continent vor fi supuse aceluiasi regim, UEFA introducand fair-play-ul financiar. Ce presupune aceasta modificare - echipele nu vor mai putea cheltui mai mult decat castiga. La prima vedere, echipe precum Manchester City, PSG si Chelsea ar putea fi afectate.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

"Nu este vorba de o lipsa a banilor, ci de o proasta gestionare a lor. Niciodata cluburile nu au cheltuit mai mult si de aceea avem nevoie de reguli de gestionare a banilor. Prin fair-play-ul financiar putem spune ca am anticipat si nu vom face niciun pas inapoi. Sunt guverne care trebuie sa stranga cureaua in tarile lor si care nu mai sunt populare. Probabil ca nici noi nu vom fi populari, dar suntem obligati, caci in caz contrar fotbalul va pieri.

Si Paris Saint-Germain va fi sub controlul fair-play-ului financiar, ca toate celelalte echipe. Conducatorii cunosc regulile si le vor respecta si ei, in caz contrar urmand sa nu mai joace in competitiile noastre sau vor avea alte probleme. Va trebui sa ne adaptam, nu va fi simplu, pentru ca fiecare echipa are propria ei istorie", a declarat Michel Platini, presedintele UEFA, in legatura cu fair-play-ul financiar.

Cluburile vor fi sanctionate in cazul in care nu respecta noua regula

UEFA a anuntat ca echipele care nu vor respecta fair-play-ul financiar vor fi sanctionate. In functie de gravitatea abaterii, cluburile vor putea efectua transferuri, dar jucatorii nu vor putea fi utilizati decat in competitiile interne (campionate si cupe).

Apoi urmeaza penalizarea cu procente din premiile acordate de UEFA in competitiile pe care le organizeaza, iar in ultima situatie echipa poate fi exclusa din cupele europene.

"Scopul principal este victoria contra creditarii, adica o echipa sa traiasca din banii pe care ii incaseaza din diverse activitati, nu din imprumuturi", a explicat UEFA.

Liga 1, afectata de fair-play-ul financiar

Regula UEFA este una care sa le dea fiori echipelor din Liga 1. Astfel, formatiile de la noi ar fi obligate sa traiasca din banii pe care ii produc. Formatiile noastre castiga bani, in mare parte, din vanzarea de jucatori si din participarile in cupele europene. Nu intodeauna insa sumele obtinute pot acoperi bugetul pe un an al formatiilor.

"Legea este una dura, echipele de la noi din campionat vor avea probleme. E bine totusi ca mai sunt doi ani pana la momentul judecatii. Se vor diminua sumele de transfer ale jucatorilor. Oricum, in fotbal se cam sarise calul", a declarat Mircea Sandu (pentru Ziua News), presedintele FRF, in legatura cu fair-play-ul financiar.