​Bucurestiul va fi, miercuri, centrul fotbalului de pe Batranul Continent, Capitala urmand sa gazduiasca finala Europa League dintre Atletico Madrid si Athletic Bilbao (21.45, Arena Nationala). Cu ocazia acestui eveniment, orasul va suferi o serie de schimbari: masuri de securitate sporite, trasee auto modificate si linii speciale pentru transportul in comun, informeaza Mediafax.

Arena Nationala, pregatita pentru finala Europa LeagueFoto: Hotnews

Masuri pentru suporterii iberici veniti la Bucuresti:

* De la Aeroportul "Henri Coanda" suporterii vor fi preluati si dusi in zonele pentru fani. Vor primi pliante in limba spaniola cu informatii si date de contact (n.r. harta Bucurestiului, puncte de atractie turistica, date de contact ale Ambasadei Spaniei).

* Piata "George Enescu" va fi dedicata fanilor echipei Atletico Madrid, in timp ce "Piata Constitutiei" va apartine suporterilor celor de la Athletic Bilbao.

* In zonele destinate suporterilor vor fi concerte ale artistilor romani, cu animatori vorbitori de limba spaniola. Va exista si o "zona gastronomica".

* Finala Europa League va putea fi urmarita si din "Piata Constitutiei", din Drumul Taberei si din Crangasi, acolo unde vor fi amplasate ecrane gigant.

* 50 de vorbitori de limba spaniola (unii dintre ei elevi de la Liceul "Cervantes") ii vor indruma pe suporterii iberici prin Bucuresti.

* In zonele destinate suporterilor vor fi si politisti vorbitori de engleza si de spaniola. Vor fi de asemenea politisti imbracati in civil, acestia incercand sa previna furtul din buzunare.

* Din cele doua zone special amenajate, suporterii celor doua echipe vor fi preluati cu autobuze si dusi la "Arena Nationala". Intrarea pe stadion se va face incepand cu ora 18:45.

Masuri de Ordine si siguranta publica

* Vor fi 5500 de politisti, jandarmi, pompieri si 500 de studenti ai Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" pe strazile din Bucuresti cu ocazia finalei Europa League.

* In zona aeroporturilor, a punctelor de frontiera si pe traseele de depasare vor fi in ziua finalei 2900 de politisti, 1600 de jandarmi, 700 de pompieri si 100 de politisti de frontiera.

* Politistii de la Rutiera vor fi suplimentati cu ocazia finalei Europa League, acestia vor incerca sa fluidizeze trafiul din Bucuresti in zonele cele mai aglomerate.

* In ziua finalei, elevii din Bucuresti nu vor merge la scoala, decizia fiind luata la solicitarea primarului Sorin Oprescu.

Asistenta medicala in perioada finalei Europa League

* Aproximativ 120 de persoane vor asigura asistenta medicala la finala Europa League, 60 dintre acestea fiind aduse din afara Capitalei.

* Arena Nationala va avea sase cabinete medicale, unii dintre medici si asistente sunt vorbitori de limba spaniola.

* Pentru cazurile de urgenta vor fi 29 de echipe de paramedici. Fiecare echipa va fi formata din doua persoane.

* La stadion vor fi patru ambulante, altele fiind gata sa intervina in afara arenei. Vor fi amplasate corturi de acordare a primului ajutor.

* In incinta arenei vor fi echipaje SMURD si de terapie intensiva de prim ajutor.

* Ambulante SMURD vor putea fi gasite in oras, in special in zonele aglomerate si in zonele destinate suporterilor celor doua echipe.

* In ziua finalei, principalele spitale din Bucuresti vor fi pregatite sa intervina in caz de urgenta.

Masuri de siguranta la "Arena Nationala"

* Potrivit primarului Sorin Oprescu, monitorizarea video de la stadion este capabila sa recunoasca " trasaturile celor mai ciudati".

* Suporterii vor fi monitorizati cu 90 de camere video pe toate strazile care duc spre "Arena Nationala" (31 de intersectii).

* La finalul disputei, suporterii vor fi supravegheati si de patrulele Politiei Locale.

* Au fost montate placute speciale prin oras, astfel incat suporterii sa se descurce mai usor prin Bucuresti.

* Va fi interzisa comercializarea bauturilor alcoolice si orice forma de comert stradal in incinta "Arenei Nationale", pe Bulevardul Basarabia, strada Maior Coravu, Vatra Luminoasa, Bulevardul Pierre de Coubertin si pe arterele adiacente.

Cum va fi asigurat transportul suporterilor

* Aproximativ 45 de autobuze, care vor veni la interval de cinci-sapte minute, vor circula intre zonele destinate suporterilor si "Arena Nationala"

* Autobuzele care vor face legatura intre aeroport si zonele pentru suporteri vor circula la un interval de sapte minute, in intervalul 7.00-18.00.

* Imediat dupa terminarea partidei, autobuzele vor pleca de la cele doua intrari (destinate suporterilor) de la "Arena Nationala".

* Metroul va circula pana la ora 2.00, iar in caz de necesitate si-ar putea prelungi programul si dupa aceasta ora.

Restrictii de trafic cu ocazia finalei Europa League

* Traficul rutier va fi restrictionat in data de 9 mai pe strazile din jurul "Arenei Nationale" - pe Bulevardul Basarabia (intre Piata Hurmuzachi si Bulevardul Chisinau) si in apropierea zonelor pentru suporteri din pietele Constitutiei si George Enescu.

* De miercuri (9 mai) si pana joi (10 mai) va fi restrictionat traficul rutier pe strada Maior Coravu, intre Soseaua Mihai Bravu si intrarea pe stadion si pe strazile care se intersecteaza cu "Arena Nationala".

* Masinile nu vor avea voie sa circule pe strada Vatra Luminoasa, intre Soseaua Mihai Bravu si Bulevardul Pierre de Coubertin, precum si pe strazile care intersecteaza aceasta artera si nici pe Bulevardul Pierre de Coubertin, intre Soseaua Iancului si rondul de la intrarea in stadion.

* Rutele ocolitoare pentru soferi vor fi urmatoarele: Soseaua Mihai Bravu - Bulevardul Ferdinand I - Soseaua Pantelimon - Bulevardul Chisinau - Bulevardul Nicolae Grigorescu, Soseaua Mihai Bravu - Bulevardul Camil Ressu - strada Liviu Rebreanu, Soseaua Mihai Bravu - strada Baba Novac - Bulevardul Nicolae Grigorescu si Soseaua Pantelimon - Soseaua Morarilor - Bulevardul Constantin Brancusi - strada Baba Novac - Soseaua Mihai Bravu.

* De marti pana joi (intre orele 20.00 - 6.00) soferii nu vor putea opri, stationa si parca in vecinatatea "Arenei Nationale" si pe Bulevardul Basarabia, Soseaua Mihai Bravu, strada Maior Coravu, strada Vatra Luminoasa, Bulevardul Pierre de Coubertin, precum si pe Bulevardul Unirii, in Piata Constitutiei, Piata George Enescu, strada Franklin si strada C.A. Rosetti.

* Suporterii sunt sfatuiti sa vina la stadion cu mijloacele de transport in comun.

* Pe liniile expres 780 si 783 vor circula miercuri si joi mai multe autobuze.

* Linia turistica "Bucharest City Tour" va avea traseu doar intre Piatra Presei si intersectia Calea Victoriei - Splaiul Independentei - Bulevardul Natiunile Unite.