In 2006, suporterul craiovean "Postasul" a intrerupt un meci Craiova - Dinamo, incercand sa il loveasca pe Claudiu Niculescu cu... un fular. Dupa 5 ani, fotbalul romanesc a trait momentele cumplite de la Ploiesti, in care un huligan l-a lovit pe George Galamaz, cu bestialitate, provocandu-i un traumatism craniocerebral. Fenomenul "Hooligans in Romania" nu este o noutate. Rememorand insa evenimentele ultimilor cinci ani, fotbalul are toate motivele sa se teama: violenta a crescut la cote insuportabile.

"Hooligans", din fotbal - in stradaFoto: DGP / HotNews.ro

Sub presiunea grupurilor de fanatici care actioneaza ca veritabile comando-uri (cautand confruntari violente cu fanii rivalilor, indiferent de miza intalnirii sportive), galeriile au incetat sa mai existe conform definitiei de altadata: incurajarea echipei si coregrafii de tribuna cat mai spectaculoase. Ce amintiri, ce naivitati...

2006

In cursul unui meci Universitatea Craiova - Dinamo, un fan al oltenilor, recunoscut in lumea fotbalului drept "Postasul", intra pe gazon si incearca sa il loveasca pe atacantul bucurestenilor Claudiu Niculescu (fost jucator la Craiova) cu un... fular. In apararea lui Niculescu a sarit coechipierul sau Mihalcea care a cautat sa il blocheze pe intrus cu o figura de arte martiale.

2007

Inaintea unui meci disputat in "Ghencea", un suporter stelist cunoscut sub porecla "Tweety" a lovit cu violenta un cameraman al TVR, primind ulterior o interdictie de intrare pe stadion, pana in 2013.

In acelasi an, la meciul de prezentare al Stelei, cu echipa belgiana Charleroi, un fan stelist a reusit sa intre pe gazon si a incercat sa il loveasca pe portarul echipei adverse. Huliganul (echipat cu... slapi) a fost prins de stewarzi, dar alti suporteri au sarit in ajutorul acestuia, astfel ca episodul s-a transformat intr-o comedie cu gust amar: huliganul a reusit sa scape, dupa interventia suplimentara a jucatorului stelist Bostina, fiind primit cu urale de ceilalti fani ai Stelei, grupati la tribuna a II-a.

2008

Este anul care a adus in prim-plan huliganismul din alte zone decat Bucurestiul: inaintea meciului Universitatea Cluj - CFR Cluj, disputat in ultima etapa a stagiunii, ultrasii Universitatii au provocat incidente fara precedent in strada, in cursul carora l-au batut cu bestialitate pe cameramanul jandarmeriei. (La finalul meciului, CFR Cluj a castigat primul titlu de campioana)

2009

Evenimente incredibile la a un meci de cupa europeana, Dinamo - Slovan Liberec: suporterii au rupt gardurile si au patruns pe teren, provocand suspendarea meciului. Dinamo a primit meci pierdut cu 3-0 la "masa verde". Bucurestenii au castigat castigand returul, cu acelasi scor, si s-au calificat la lovituri de departajare. Meciul este cunoscut printre fani drept "Miracolul de la Liberec", iar ultrasii obisnuiesc sa spuna ca daca nu provocau oprirea meciului in tur, Dinamo nu s-ar fi calificat!

2011

La un derby Steaua - Dinamo, fanii "haitei" au aruncat mai multe torte in teren, determinand intreruperea jocului. Dupa meci, jandarmeria a oferit presei o varianta incredibila despre cum au ajuns materialele pirotehnice in posesia suporterilor: conform autoritatilor, chiar jucatorii lui Dinamo au oferit fanilor aceste materiale, in momentul in care, salutandu-i inainte de meci, le-au aruncat fulare in interiorul carora se aflau fumigenele!

La sfarsitul lunii octombrie, fenomenul "hooligans" a cunoscut un episod greu de imaginat in Romania: un suporter al echipei Petrolul Ploiesti a intrat pe teren, la un meci Petrolul - Steaua, si l-a lovit cu salbaticie pe George Galamaz, fundasul echipei bucurestene. Momentul in sine, precum si replicile, inclusiv atacul jucatorilor stelisti la adresa intrusului, au condus la suspendarea definitiva a meciului. Ulterior, federatia a suspendat terenul Petrolului (revenind apoi asupra deciziei), iar agresorul din Ploiesti a fost trimis in judecata.