​Dispar partial din lumina reflectoarelor dupa ce isi agata ghetele in cui si incep sa se simta vulnerabili. Fotbalistii sunt, conform unor experti britanici in probleme psihice, predispusi la suicid. "Gary Speed nu este primul fotbalist care sufera depresii, iar din pacate nu va fi nici ultimul. Sportivii nu sunt imuni la efectele devastatoare ale problemelor psihice. Imaginea lor este aceea de persoane puternice, dar de multe ori nu este asa", a precizat Paul Farmer, specializat in sustinerea persoanelor cu probleme psihice si presedinte executiv al organizatiei "Mind". Gary Speed (selectioner al Tarii Galilor) s-a sinucis duminica, la varsta de 42 de ani.

Gary Speed (8 September 1969 – 27 November 2011)Foto: Reuters

Depresia - o adevarata boala a fotbalistilor

"Rabdare, timp, bunatate si mult suport din partea celor din jurul nostru. De asta are nevoie un om pentru a nu ajunge la suicid", a declarat Stan Collymore (fost international britanic) dupa moartea lui Gary Speed. Fost jucator, printre altele, la Liverpool, Collymore a recunoscut ca a suferit mai multe depresii dupa retragerea din activitate.

"Gary Speed nu este primul fotbalist care sufera de probleme psihice, iar din pacate nu va fi nici ultimul. Sportivii, la fel ca oricine altcineva, nu sunt imuni la efectele devastatoare ale problemelor de sanatate mintala. Imaginea din jurul fotbalistilor este aceea de persoane puternice, pregatite pentru orice. Tocmai faptul ca nu au cu cine sa vorbeasca duce la sporirea problemelor. Ii putem intelege doar daca am discuta cu ei. Ganditi-va ca acum doi ani de zile Robert Enke (n.r. portar) s-a sinucis dupa ce nu a gasit intelegere. La fel a disparut si Justin Fashanu (fost jucator englez, s-a sinucis in 1998)", a explicat Paul Farmer, presedinte executiv al organizatiei caritabile "Mind".

Vecinii il lauda pe fostul selectioner al Tarii Galilor

"Era mereu prietenos, nu pot sa cred ca s-a intamplat asa ceva. Nu pot sa imi imaginez ce este in sufletul sotiei si al copiilor. Imi pare foarte rau pentru ei", a precizat unul dintre vecinii lui Gary Speed.

Reactii din lumea fotbalului dupa disparitia lui Gary Speed

"Sunt devastat, Gary Speed a fost unul dintre fotbalistii reprezentativi ai generatiei mele. Sunt mandru ca am putut sa fiu coechipier si prieten cu el. Cuvintele nu pot exprima tristetea pe care o simt" - Ryan Giggs, fotbalist Manchester United.

"Gary a fost un om remarcabil, era cel care ne distra pe toti si ne insenina gandurile. Un adevarat familist, lumina cu felul sau de a fi orice incapere in care intra. Sunt mandru ca am jucat impreuna cu el. Am pierdut un mare prieten" - Alan Shearer, coechipier cu Gary Speed timp de sase ani la Newcastle United (intre 1998 si 2004).

"Lumea a pierdut un om deosebit precum Gary Speed. Am vorbit cu el cu putin timp inainte de final. De ce? De ce? Imi va lipsi foarte mult" - Robbie Savage, fost coechipier cu Speed in nationala Tarii Galilor.

"Este greu sa vorbesti in asemenea momente, nu cred ca cineva se putea gandi la o asemenea desfasurare a lucrurilor. Momentul este unul foarte dificil si trist. Un barbat atat de tanar, in forma si sanatos dispare cu toate ca avea lumea in mainile sale - John Hartson, fost international galez.

"Gary, un adevarat caracter, atat pe teren, cat si in afara lui. Ce l-ar fi putut determina sa faca un asemenea lucru? Sunt consternat, nu mai am cuvinte" - Jonathan Ford, presedinte executiv al Federatiei Galeze de Fotbal.

Gary era casatorit din anul 1996 si avea doi copii: Tommy si Ed.

De-a lungul carierei de fotbalist, Speed a imbracat tricoul echipelor Leeds (1988-1996), Everton (1996-1998), Newcastle (1998-2004), Bolton (2004-2008) si Sheffield United (2008-2010).

Ferit de accidentari majore de-a lungul carierei de fotbalist, Gary Speed a detinut recordul de partide jucate in Premier League - 535, dar a fost depasit pana la urma de David James (536).

Cu Garry pe banca tehnica, Tara Galilor a incheiat pe locul 5 preliminariile pentru EURO 2012, cu 9 puncte acumulate.

Alte cazuri recente

Robert Enke, fost portar al Barcelonei, s-a sinucis in data de 10 noiembrie 2009, acesta aruncandu-se in fata unui tren care circula cu aproximativ 160 de km/h. "Trecea printr-o stare de puternica depresie", a declarat, la vremea respectiva, sotia Theresa.

La doar cateva zile distanta dupa disparitia lui Enke, Marcelo Da Silva Moco, fotbalist care activa la ESV Pandorf (Austria), s-a sinucis la varsta de 30 de ani.

In luna noiembrie a acestui an, doi arbitri au incercat sa se sinucida. Babak Rafati (Germania) si Chris Schelstraete (Belgia) au incercat sa-si puna capat zilelor, ambii au supravietuit insa tentativelor.

Vezi aici ultimul interviu al lui Gary Speed: