Vasile Avram, fostul sef al Comisiei Centrale a Arbitrilor, va ramane in arest, cererea de eliberare sub control judiciar formulata la ultimul termen fiind respinsa de catre magistratii Curtii de Apel Bucuresti. Avram este judecat pentru fapte de coruptie.

Vasile Avram, fostul sef al arbitrilor romani Foto: AGERPRES

Decizia Curtii de Apel Bucuresti poate fi atacata cu recurs, urmatorul termen al procesului va avea loc in data de 23 noiembrie.

Care sunt acuzatiile procurorilor DNA in dosarul "mita in arbitraj":

  • In data de 21 mai 2011, in conditiile exercitarii atributiilor de serviciu ca supervizor la meciul de fotbal F.C.M. Tirgu-Mures ¬ Universitatea Cluj, Vasile Avram a primit de la Sorin Ioan Terbea suma de 19.000 de euro, in scopul delegarii unor arbitri agreati de echipa de fotbal din Tirgu-Mures, la jocurile editiei de campionat 2011-2012.
  • In aceeasi imprejurare si in acelasi scop, Vasile Avram a beneficiat de transport gratuit cu elicopterul pe ruta Bucuresti-Tirgu-Mures si retur, folos oferit de Sorin Ioan Terbea. Elicopterul respectiv a fost pilotat de Nicolae Iacobescu si inchiriat, in acest scop, de o societate comerciala controlata de acesta, costul transportului fiind de aproximativ 3.000 de euro.
  • Suma de 19.000 de euro a fost remisa de Sorin Ioan Terbea lui Vasile Avram prin intermediul inculpatilor Nicolae Iacobescu si Vasile-Constantin Chiorean, angajat ca receptioner la un hotel din Tirgu-Mures, detinut de o societate comerciala controlata de Terbea.
  • In 26 septembrie 2011, in conditiile in care Vasile Avram era cercetat in stare de arest preventiv in acest dosar penal, Adrian Penciu, in calitate de aparator ales, i-a inmanat lui Vasile Avram, spre semnare, un exemplar fals al unei hotarari din data de 21 ianuarie 2011 a Biroului Executiv al Comisiei Centrale a Arbitrilor care a fost semnat de Vasile Avram. Hotararea prevedea ca delegarea arbitrilor pentru meciurile de fotbal din Liga I sa se realizeze de catre o alta persoana decat Vasile Avram, incepand cu returul sezonului 2010 ¬ 2011. In aceasta modalitate, Adrian Penciu a incercat sa il exonereze de raspunderea penala pe Vasile Avram prin constituirea unor probe care nu sunt veridice.

"AVRAM VASILE, presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federatiei Romane de Fotbal, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita in forma continuata.

TERBEA SORIN - IOAN, om de afaceri, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de dare de mita in forma continuata, conform DNA.

Precedentul Penescu

In dimineata zilei de 13 aprilie 2009, Cornel Penescu (patronul FC Arges) a fost retinut de catre procurorii DNA pentru invinunirea de dare de mita. Omul de afaceri a oferit diverse sume de bani arbitrilor cu scopul de a aranja cateva meciuri ale echipei sale.

Pe langa Penescu, au mai fost retinuti Cristian Libertatu (fost director al Oficiului pentru Protectia Consumatorilor Arges), Liviu Facaleata (directorul hypermarketurilor PIC) si Gheorghe Constantin (presedinte CCA la acel moment).

In urmatoarele zile, au mai fost arestati Marcel Lica (vicepresedinte CCA), Sorin Corpodean, Marcel Savaniu si Aurelia Bogaciu (toti arbitri in Liga 1). Comisia de Disciplina a FRF a decis retrogradarea echipei FC Arges si declararea lui Cornel Penescu "persona non grata".