​In 2003, Romania se facea de ras in intreaga lume pentru "plaja" de teren pe care s-a jucat partida cu Danemarca, pierduta cu 5-2. La opt ani distanta, romanii au jucat contra Frantei pe un "adevarat camp de cartofi", dupa cum a precizat L'Equipe. Intre "plaja" si "camp de cartofi" exista o legatura cat se poate de clara: firma Gama Verde, patronata de Adrian Oprisan (fratele sefului CJ Vrancea - Marian Oprisan).

Conform oficialilor, vremea a fost cea care a stat in calea unui gazon superb, atat in 2003, cat si in 2011. Ba a fost prea frig (in martie 2003), ba prea cald (in septembrie 2011). Un mare semn de intrebare se ridica dupa doua episoade jenante pentru Romania: cum a putut sa castige licitatia pentru "Arena Nationala" o firma care in urma cu opt ani si-a dovedit din plin limitele?

Dupa o investitie de aproximativ 240 de milioane de euro, "Arena Nationala" nu putut beneficia de un gazon decent la inaugurare. Ar fi fost nevoie de inca 300.000 de euro pentru ca iarba sa se prinda cum trebuie, gratie unei instalatii cu laser.

In 2003, s-a jucat pe o adevarata plaja

In 2003, s-a jucat pe o adevarata plaja

Foto: AGERPRES

Conform gsp, covorul (nr. campul de cartofi) pe care s-a disputat partida cu Franta a costat 80.000 de euro, rulourile cu iarba fiind aduse din Italia.

Schimbarea suprafetei de joc costa 120.000 de euro, suma pe care echipele romanesti (nr. Otelul, Steaua si Rapid) implicate in cupele europene (Champions League si Europa League) trebuie sa o plateasca.

Cum explica Primaria Capitalei starea deplorabila a gazonului

"Gazonul de pe Arena Nationala s-a deteriorat din cauza conditiilor meteo nefavorabile - temperaturi ridicate si lipsa precipitatiilor, urmand ca portiunile afectate sa fie inlocuite. Rulourile de iarba au fost montate in luna iulie, iar terenul de joc era pregatit inca din data de 10 august pentru desfasurarea meciului de fotbal Romania-Argentina. Acest stadion a fost realizat in vederea desfasurarii finalei Europa League din 2012, perioada in care gazonul ar fi avut suficient timp pentru fixare. Este important de mentionat ca gazonul necesita timp pentru maturizare. Dupa aceasta data (nr. 10 august), temperaturile extrem de ridicate, dar si lipsa precipitatiilor, nu au permis o dezvoltare corespunzatoare a radacinilor, astfel incat sa se asigure o legatura puternica intre ruloul de iarba si stratul suport", a precizat Primaria Capitalei, intr-un comunicat de presa (conform Mediafax).

Laurent Blanc: Gazonul ne-a jenat mai tare decat Romania

"Aveam ambitia sa luam 6 puncte in deplasare din meciurile cu Albania si Romania. Am vazut o echipa a Frantei care i-a dominat pe romani, dar, din pacate, terenul nu ne-a favorizat. Nu spun ca gazonul e cauza tuturor problemelor noastre, dar va pot asigura ca ne-a jenat mai tare decat echipa Romaniei", a precizat Laurent Blanc in legatura cu "campul de cartofi" de pe "Arena Nationala".

Sorin Oprescu - Gazonul a fost acceptabil

"Gazonul a fost acceptabil fata de cum ma asteptam sa fie. Nu mai stiam in ce parte sa o mai iau. O sa vedem ce este de facut. Sa dau ordin la firul de iarba sa creasca nu pot nici eu" - Sorin Oprescu.

Ce spun francezii despre iarba de pe "Arena Nationala"

"Un 0-0 care nu li se potriveste. Pe un teren care arata ca un camp de cartofi dupa un sfert de ora de joc, Franta n-a parut prea decisa sa ia cele trei puncte" - France Soir (conform gsp).

"Sub crampoanele jucatorilor, gazonul s-a rupt, aratand mai degraba ca o gradina presarata cu musuroaie de cartite" - L'Express.

"Cei 22 de actori ai acestei parodii de meci international si-au prins picioarele in gazon", scrie Le Monde.

"National Arena din Bucuresti e un veritabil paradox. Cum poate o arena de o asemenea anvergura sa aiba un teren atit de dezastruos? Bineinteles, cimpul de cartofi pe care Les Bleus au evoluat nu e singura explicatie pentru slaba calitate tehnica a jocului" - L'Equipe.

Ce meciuri vor avea loc pe National Arena in urmatoarea perioada:

Steaua - Schalke 04 (15 septembrie, Europa League)

Dinamo - Rapid (18 septembrie, Liga 1)

Steaua - Pandurii Targu Jiu (19 septembrie, Liga 1)

Otelul - Benfica (27 septembrie, Champions League)

Rapid - PSV Eindhoven (29 septembrie, Europa League)

Steaua - Otelul (2 octombrie, Liga 1)

Otelul - Manchester United (18 octombrie, Champions League)

Rapid - Legia Varsovia (20 octombrie, Europa League)

Steaua - Rapid (24 octombrie, Liga 1)

Steaua - Maccabi Haifa (3 noiembrie, Europa League)

Steaua - Concordia Chiajna (6 noiembrie, Liga 1)

Otelul - FC Basel (22 noiembrie, Champions League)

Steaua - FC Brasov (26 noiembrie, Liga 1)

Rapid - Hapoel Tel-Aviv (30 noiembrie, Europa League)

Rapid - Sportul si Dinamo - Steaua (3 decembrie, Liga 1, cuplaj)

Steaua - CFR Cluj (10 decembrie, Liga 1)

Steaua - AEK Larnaca (14 decembrie, Europa League)

Steaua - Vointa Sibiu (17 decembrie, Liga 1).

Vezi aici imagini cu plaja de la partida Romania - Danemarca: