Cu trei partide inainte de incheierea preliminariilor pentru EURO 2012, Romania se afla pe locul 4 in Grupa D, la o distanta de cinci puncte fata de liderul Franta. Locul pe care tricolorii il vizeaza este al doilea, cel ocupat in prezent de Bosnia. "Si un meci egal cu Franta ar fi bun, dar trebuie sa le castigam pe celelalte doua", a precizat Ionut Lupescu, fost director general al FRF.

Blanc vrea un succes la BucurestiFoto: HotNews / DP

"Diferenta dintre Franta si Romania e mare, dar asta nu inseamna ca vom pierde meciul din oficiu. Avem avantajul ca jucam acasa, pe un stadion nou, cu 50.000 de oameni in tribune. Si un meci egal e foarte bun, dar trebuie sa le castigam pe celelalte doua, cu Belarus si Albania. Daca terminam la egalitate de puncte cu Bosnia, ii depasim la rezultate directe", a precizat Ionut Lupescu, fost director general al FRF.

Daca ar fi sa ne luam dupa calculul lui Lupescu, cu o remiza impotriva Frantei si doua victorii cu Belarus si Albania, tricolorii ar incheia grupa cu 18 puncte.

Bosnia are in acest moment 13 puncte, cu trei partide inainte de incheierea preliminariilor. Dzeko si compania trebuie sa piarda cu Franta si sa remizeze cu Belarus pentru ca tricolorii sa incheie pe locul doi (victoria lor cu Luxemburg este aproape sigura).

Conform acestor calcule, Romania ar avea 18 puncte, in timp ce Bosnia ar acumula doar 17.

O alta varianta ar putea fi cea in care Romania pierde cu Franta, iar Bosnia castiga tot patru puncte pana la finalul preliminariilor (remiza cu Belarus si victorie cu Luxemburg). In aceste conditii, s-ar consemna egalitate de puncte (17), iar tricolorii ar ajunge la baraj gratie rezultatelor directe.

In fine, varianta cea mai optimista ar fi cea in care Romania va invinge tot pana la final (pe Franta, Belarus si Albania). Tricolorii ar avea 20 de puncte si ar putea incheia grupa chiar pe prima pozitie - conditia ar fi ca Franta si Bosnia sa remizeze, iar noi sa trecem de francezi cu un scor mai mare de 2-0.

Clasament Grupa D:

1. Franta 7 5 1 1 11-3 16p

2. Bosnia 7 4 1 2 10-7 13p

2. Belarus 8 3 3 2 6-4 12p

4. Romania 7 3 2 2 10-6 11p

5. Albania 6 2 2 2 4-6 8p

6. Luxemburg 8 0 1 7 1-15 1p

S-au disputat vineri:

Luxemburg - Romania 0-2

Belarus - Bosnia 0-2

Albania - Franta 1-2

Mai sunt de disputat:

6 septembrie/ Romania - Franta, Bosnia - Belarus, Luxemburg - Albania

7 octombrie: Bosnia - Luxemburg, Romania - Belarus, Franta - Albania

11 octombrie: Albania - Romania, Franta - Bosnia.