Expeditia va incepe pe 21 martie si are o durata estimata la saptezeci de zile, ascensiunea finala a varfului de 8586m fiind planificata la mijlocul lunii mai, dupa o lunga perioada de aclimatizare.

Varf de 8586mFoto: Foto: AaronOstrovsky

Echipa este formata din patru alpinisti, alaturi de Alex aflandu-se polonezul Pawel Michalski (cei doi au urcat impreuna Gasherbrum 1 in 2007) si italienii Mario Panzeri si Antonello Martines.

Ascensiunea se va face din Nepal, pe partea sud-vestica a muntelui. Intre tabara de baza (5500m) si varf vor fi stabilite inca patru tabere intermediare, la altitudinile de 6200 m, 6650 m, 7200m si 7700m.

Ca de fiecare data, echipa va face ascensiunea fara a folosi oxigen suplimentar si nu va beneficia de sprijinul serpasilor. La asemenea altitudini aerul este extrem de rarefiat, iar concentratia de oxigen este o treime din ce respiram la nivelul marii. Din acest motiv majoritatea expeditiilor himalayene folosesc masti de oxigen la peste 7000m.

Expeditia poate fi urmarita si pe site-ul www.alexgavan.ro prin intermediul stirilor de ultima ora, a fotografiilor, imaginilor video si fisierelor audio trimise direct de pe munte.

Alex Gavan are la activ trei varfuri de peste opt mii de metri. In 2008, alpinistul a reusit in premiera romaneasca escaladarea muntelui Makalu (8463m-al cincilea din lume) din muntii Himalaya, atingand astfel varfurile a trei munti de peste opt mii de metri in mai putin de doi ani. Ascensiunea s-a facut fara oxigen suplimentar si fara ajutorul serpasilor, ca de altfel toate ascensiunile lui Alex.

In lume sunt 14 varfuri de peste 8000 de metri, variind intre 8027m (Sisha Pangma) si 8850m (Everest). Toate aceste varfuri se afla in Asia Centrala, in regiunile de granita dintre Nepal, India, Pakistan si China, in muntii Himalaya si Karakorum.​