Un american in varsta de 13 ani, Jordan Romero, a devenit sambata cel mai tanar alpinist care a cucerit varful Everestului, anunta AFP. "Echipa de cataratori tocmai ne-a sunat si ne-a confirmat ca sunt pe varful Everestului, cel mai inalt din lume. Visul lor a devenit realitate", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul lui Jordan Romero.

Adolescentul, originar din Big Bear Lake, la 25 de km in vestul Los Angelesului, devine astfel cel mai tanar alpinist care cucereste cel mai inalt varf al lumii (8.848 m), o dorinta care s-a nascut in urma cu patru ani, in momentul cand a vazut un afis cu Everstul la scoala unde invata.

"Este ceea ce mi-am dorit intotdeauna sa fac, inainte de a muri. S-a intamplat sa fac acest lucru la aceasta varsta si sa fie un record mondial. Dar eu pur si simplu imi doresc sa urc pe varf", a declarat el, inainte de a incepe ascensiunea.

Jordan a escaladat deja, la varsta de 10 ani, Kilimanjaro (Tanzania, 5.895 m), muntele McKinley din Alaska (6.194 m) la 11 ani si varful Aconcagua din Argentine, cel mai inalt munte de pe continentul american (6.962 m), un an mai tarziu.

Tanarul s-a pregatit timp de un an pentru aceasta periculoasa expeditie, escaladand munti din California natala.

Pana in prezent, recordul era detinut de un nepalez, Temba Tsheri, care a cucerit varful la 16 ani.

Autorizarea acestei expeditii pentru un adolescent de 13 ani a nascut numeroase critici in Nepal, adversarii argumentand ca Jordan este prea tanar pentru a putea evalua pericolele acestei aventuri, care a costat viata unor alipinisti experimentati.