Se merge cu masini vechi si de capacitate mica. Nu e nicio graba sa termini cursa. Nu e voie cu GPS, iar traseul e aleatoriu. Se stie doar destinatia finala. Cam acestea sunt caracteristicile “Raliului Mongoliei”, o competitie auto cu caracter umanitar, la care pentru prima data participa in acest an si un echipaj romanesc, “Galters On-Road”.

E vorba de doi etnici sasi, nascuti in Sibiu si de varul lor primar, care traieste in Austria.

Andreas, Christoph si Thomas Galter, caci despre ei e vorba, vor pleca la drum in 18 iulie din Milano, unul din cele trei orase din care vor porni cele 500 de echipe ce participa anul acesta la cursa.

Raliul Mongoliei este o actiune de binefacere, iar participantii nu lupta pentru a trece primii linia de sosire, ci pentru a ajunge in Ulan Bator pina in data de 15 august. La sfirsitul cursei ei trebuie si sa doneze minim 1.000 de lire sterline pentru o actiune de caritate.

“Ne-am hotarat sa donam suma pe care o vom strange fundatiei Christina Noble Children Foundations, care are actiuni de binefacere pentru copiii din toata lumea si este activa din 1997 si in Mongolia”, spun reprezentantii echipei “Galters On-Road”. Ei vor traversa 13 tari si vor trebui sa parcurga circa 16.000 de km.

Tocmai pentru ca participantii au aproape o luna la dispozitie pentru a ajunge in capitala Mongoliei, organizatorii nu impun un traseu anume. De asemenea, nu asigura securitatea echipelor, aceasta fiind si cea mai importanta regula a raliului.

Raliul e considerat drept “una din ultimele mari aventuri” si e deschis tuturor “celor care cred ca lumea a devenit un loc prea sigur” si care isi doresc “aventura pura, fara GPS”.

Una din conditiile obligatorii: capacitatea motorului nu are voie sa depaseasca 1,2 litri.

Incepand din acest an, echipele care doresc sa doneze masinile la sfarsitul cursei, trebuie sa respecte noua lege din Mongolia, care impune ca masinile sa nu fie mai vechi de 10 ani.

Echipa “Galters On-Road“ a optat pentru un model Subaru Domingo (Libero) din 1994, cu 80.000 km la bord, care a costat 650 de euro. Una din primele opriri pe care o va face echipa este in Sibiu, deoarece Christoph Galter (22 de ani) trebuie sa-si sustina aici lucrarea de licenta. “M-am inscris in aceasta cursa pentru a avea ceva de povestit nepotilor. Ma astept sa avem parte de o aventura extraordinara in aceasta luna, sunt convins ca ni se va strica masina pe drum, dar sper ca nici unul dintre noi sa nu fie tentat sa se insoare cu vreo fiica de sef de trib”, spune tinarul.

Fratele sau, Andreas Galter este la 24 de ani decanul de varsta al echipei, fiind pasionat de mecanica si “de tot ce are un motor si poate fi condus”. Varul celor doi, Thomas Galter (22 de ani) este student in Linz, Austria si se declara “alergic la excursiile all-inclusive in Turcia”. Una din principalele “arme” cu care pleaca acesta la drum este “cunoasterea limbii ruse si o minte sanatoasa”.

Cei trei membri ai echipei romanesti sunt fii de preoti si obisnuiti cu actiuni de caritate, “motiv pentru care am optat pentru aceasta cursa ca o combinatie intre binefacere si aventura. Suntem fericiti ca am reusit sa ne inscriem la Mongol Rally 09, deoarece toate locurile pentru cursa au fost ocupate la noua minute dupa inceperea inscrierilor online.”

Mongol Rally este un raliu caritabil care a debutat în 1997, fiind organizat de asociatia “The Adventurists” din Marea Britanie, cunoscuta si pentru alte aventuri caritabile precum Rickshaw Run, Africa Rally si Mongol Derby. Mai multe amanunte despre cursa si echipaje se gasesc pe http://mongolrally.theadventurists.com.