Viata arata cu totul altfel la - 45 de grade Celsius. Iar frumusetea este cu totul alta in regiunea inghetata a Antarcticii, de unde s-a intors recent exploratorul Tulit Zsombor, care alaturi de David Neacsu, a reusit escaladarea celui mai inalt virf din regiunea Polului Sud.

In schimb, Tulit Zsombor nu e deloc inalt, dar e bine facut. Arata ca un secui tipic, par blond-saten, cu ochii deschisi la culoare, dar mai ales cu o mustata mare, de care e tare mindru. "Nu am avut probleme in frigurile de acolo, unde temperatura putea ajunge pina la -45 de grade. Insa fata trebuia sa fie bine protejata, iar mustata mi se acoperea imediat cu gheata. La multe lucruri as fi putut renunta ca sa ma protejez, insa nu si la mustata", spune cu umor Tulit Zsombor, care s-a intors recent din expeditia de cucerire in premiera romaneasca a celui mai inalt virf din zona antarctica.

Mount Vinson, aflat la circa 1200 km de Polul Sud, e considerat un munte foarte periculos din cauza temperaturilor extrem de scazute si a faptului ca este izolat, ceea ce face aproape imposibila orice operatiune de salvare.

Tulit Zsombor si David Neacsu au reusit ca pe 17 ianuarie sa ajunga pe acest virf, la o altitudine de 4897 metri. A fost o ascensiune de aproape 13 ore, la temperaturi care par imposibil de suportat de catre oamenii obisnuiti. Nu a fost insa o expeditie extrem de dificila din punct de vedere tehnic, doar frigul a fost principalul obstacol.

Mount Vinson - cel mai inalt virf al Antarcticii
Foto: Mount Vinson
"La minus 45 de grade Celsius, viata se vede diferit", spune Zsombor. Timp de trei saptamini cit a durat expeditia "Northland Antarctica", cei doi romani nu au avut deloc parte de noapte. "Era lumina tot timpul, la fel in orice moment al zilei. Iar in jur nu vedeam decit gheata, zapada si cerul. Era insa o frumusete unica, ce mi-a placut foarte mult", relateaza Tulit Zsombor.

In cort, temperatura se invirtea in jurul valorii de -30 de grade. Frigul devenea insa suportabil datorita echipamentului oferit de firma Northland. Expeditionarii au mincat doar alimente deshidratate, carne, legume sau fructe - despre care Zsombor spune ca la un moment dat aveau gust identic - iar apa si-o luau prin topirea zapezii.

Totul e altfel in Antarctica. La temperaturi mai mici de 30 de grade, busolele au luat-o razna si nu au mai functionat, bateriile aparatelor de fotografiat au inghetat, iar camerele nu puteau fi tinute deschise mult timp. In plus, busolele nu le-au fost de folos deoarece polul sud de pe busola nu coincide cu polul geografic. Asa ca singura modalitate de orientare era folosirea GPS-ului.

Tulit Zsombor si-a dorit sa ajunga si sa coboare pe schiuri de pe Mount Vinson, insa acest lucru nu i s-a permis pentru ca avea nevoie de o aprobare speciala. In plus, riscurile erau foarte mari din cauza crevaselor foarte adinci. Zsombor este oricum detinatorul recordului national de ascensiune si coborare pe schiuri (6400 m) pe muntele Lenin din Pamir.

Bugetul expeditiei a fost de circa 85 de mii de euro, iar ascensiunea pe Mount Vinson a facut parte din proiectul "Seven Summit" al organizatiei Alpin Sport. Proiectul consta in cucerirea celor mai inalte virfuri de pe cele sapte continente. Din 2002 pina acum au fost urcate virfurile Elbrus (Europa), Kilimanjaro (Africa), McKinley (America de Nord), Aconcagua (America de Sud).

"Mai urmeaza sa escaladam virfurile Carstensz Pyramid din Australia si Everestul. Nu stiu cind se va intampla acest lucru, inca nu ma simt pregatit pentru Everest, unde oricum vreau sa urcam in stil alpin, fara butelii de oxigen", spune Tulit Zsombor.