10 etape, 68.500 km de parcurs si 9 luni de a naviga pe mari si oceane. Sambata se da startul uneia dintre cele mai mari competitii mondiale de yacht: Volvo Ocean Race. Pentru a doua oara consecutiv, startul competitiei se va da in portul de la Alicante, Spania. Numita de organizatori Everestul navigatiei, competitia este o cursa pe cat de frumosa, pe atat de periculoasa.

Opt echipe se vor alinia la start: Telefonica Blue (Spania), Telefonica Black (Spania), Ericsson 3 (Suedia), Ericsson 4 (Suedia), Puma Ocean Racing (Sua), Green Dragon (China/Irlanda), Team Russia (Rusia) si Team Delta Lloyd (Irlanda). Prima etapa a competitiei se va incheia pe 3 noiembrie, cand echipele trebuie sa ajunga in portul de la Cape Town. De-a lungul celor noua luni, echipajele vor trece prin porturi din Africa de Sud, India, Singapore, China, Brazilia, Sua, Irlanda, Suedia si Rusia. Competitia se va incheia pe 27 iunie 2009, la Saint-Petersburg.

Capitanul echipei Telefonica Blue, Bouwe Bekking, e gata sa doboare recordul de 24 de ore a primului picior al competitiei, Alicante - Cape Town. "Cred ca va fi chiar usor daca vom avea conditii rezonabile. Daca ai in jur de 25-30 noduri in unghiul drept cred ca recordul este usor de doborat pe acest picior". Favorita la castigarea competitiei 2008-2009 se pare ca este echipa Ericsson 4.

Prima editie a Volvo Ocean Race a avut loc in 1973. Trei oameni au fost atunci maturati de pe punte in timpul unei furtuni. Competitia se desfasoara o data la 3 ani, iar in editia trecuta, 2003-2006, castigatoare a fost echipa ABN AMRO One.