Romanul Alex Gavan a reusit performanta de a urca varful Makalu sau Marele Negru cu o inaltime de 8.463 de metri fara a folosi oxigen suplimentar sau serpasi, informeaza NewsIn.

Alpinist si fotograf, Alex a escaladat Makalu in data de 12 mai dupa o ascensiune care a durat 10 ore de la altitudinea de 7.800 de metri unde se afla.

Marele Negru se afla la granita dintre Nepal si Tibet si este recunoscut pentru greutatea cu care poate fi cucerit.

Din expeditia initiala a mai facut parte si Mihnea Radulescu, insa ultimul din cauza unor probleme legate de climatizare a fost nevoit sa abandoneze.

Romanul a cucerit punctul maxim la numai 20 de zile dupa ce ajunsese in Tabara de Baza, situata la 4.700 de metri, ajungand cu o ora intarziere fata de un echipaj din Kazakhstan condus de Denis Urubko.

Marele Negru a fost cucerit pentru prima data in anul 1995 de catre o echipa de alpinisti francezi, fiind pana in acest moment singurul varf nepalez cu o altitudine de peste 8.000 de metri care nu a putut fi cucerit pe perioada iernii.

In intreaga lume exista numai 14 varfuri care au peste opt mii de metri, acestea fiind cuprinse intre Sisha Pangma (8.012 metri) si Everest (8.850 metri), informeaza NewsIn.