Alpinista de 13 ani Dor Geta Popescu a stabilit un nou record mondial, dupa ce a urcat pe Varful Giluwe, la altitudinea de 4.367 de metri. Adolescenta are deja in palmares numeroase recorduri mondiale de varsta si isi doreste sa fie prima alpinista din lume care reuseste sa incheie circuitele Seven Volcanos si Seven Summits, informeaza News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dor Geta Popescu a ajuns luni, la ora locala 09.20, pe Varful Giluwe, din Papua Noua Guinee, care are o inaltime de 4.367 de metri.

Odata cu aceasta escaladare, adolescenta a devenit cea mai tanara alpinista din lume care incheie cu succes ascensiunea vulcanului Giluwe.

"Un munte unic, cu totul diferit de tot ce am facut pana acum. Cu un traseu de apropiere prin jungla in care iti croiesti drum, prin vegetatie, cu ajutorul macetei, cu un parcurs in gol alpin pe un sol imbibat in apa si ocolind o multime de lacuri, ajungi in zona craterelor secundare, a crestelor de lava dominate. Apoi observi din departare siluetele celor doua varfuri stancoase. Urmeaza ultimii 400 metri diferenta de nivel, cei mai frumosi, abrupti, stancosi, solicitanti si cu bucuria reusitei abia stapanita. Varful este fantastic: 360 de grade de munti si podisuri, varfuri peste 3.500 metri iesind din jungla care se intinde pana la orizont. Da, inteleg, stiu: Giluwe este un munte mult dorit!", a scris Dor Geta Popescu pe Facebook.

Dor Geta Popescu are in palmares mai multe recorduri mondiale de varsta. Pana acum, ea a reusit sa cucereasca sase varfuri din circuitul Seven Volcanos (cei mai inalti vulcani de pe fiecare continent) si a escaladat patru din cei sapte cei mai inalti munti de pe fiecare continent din circuitul Seven Summits.

Adolescenta isi doreste sa fie prima alpinista din lume care reuseste sa incheie circuitele Seven Volcanos si Seven Summits. Pana acum, doar opt barbati au reusit aceasta performanta.

Dor Geta Popescu a obtinut primul record cand avea zece ani, in august 2013, devenind cea mai tanara alpinista din lume care a atins Varful Ararat (5.137 de metri). Pana atunci, recordul apartinea surorii sale, Crina Coco Popescu, ea reusind sa escaladeze acest varf in 2007, cand avea 12 ani si sase luni.

Un an mai tarziu, in august 2014, Geta Popescu a reusit sa cucereasca Varful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai inalt vulcan al Asiei. Si in acest caz, Geta a depasit recordul surorii sale, stabilit in iulie 2008. In decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reusit sa devina cea mai tanara alpinista din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893 de metri), depasind din nou recordul surorii ei din 2008. In luna februarie 2016, adolescenta de 13 ani a obtinut un alt record mondial de varsta, urcand pe Varful Aconcagua (6.960 de metri), cel mai inalt din America de Sus. Astfel, ea a depasit un record detinut din 2002 de o sportiva din America. In luna mai a acestui an, ea a doborat alte doua recorduri dupa ce a urcate pe varfurile Denali (6.190 metri) din Alaska si Pico de Orizaba (5.610 metri) din Mexic.

Dor Geta Popescu este legitimata la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Rasnov, este campioana nationala la escalada si membra a Lotului National de Escalada – copii, din anul 2011. Detine titlul de Cataratorul Anului in 2013, titlu acordat de Federatia Nationala de Escalada. A fost desemnata cel mai bun alpinist de altitudine al anului 2015.