Alpinistul clujean Vasile Cipcigan a atins sambata varful Manaslu, de 8.156 de metri, din Himalaya, anunta Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Astazi, la 7,45 ora Nepalului, Expeditia Manaslu si-a atins obiectivele. Vasile Cipcigan a atins varful Manaslu 8.156 m. Va multumim tuturor pentru gandurile bune si abia asteptam sa ne revedem cu bine", se arata intr-o postare pe contul de Facebook al alpinistului.

Vasile Cipcigan a pornit in aceasta expeditie alaturi de jurnalistul Titus Craciun.

Cipcigan, care este sef formatie la Serviciul Public Judetean Salvamont - Salvaspeo Cluj, explica, inainte de a porni in expeditie, ca ascensiunea finala a varfului ar putea dura intre 8 si 12 ore, iar coborarea in jur de patru ore.

Pentru Titus Craciun, asa cum marturisea chiar el, aceasta este prima expeditie pe care o face in afara tarii, demersul sau fiind in egala masura si unul jurnalistic, dorind ca prin materialele pe care le va publica sa contribuie la popularizarea alpinismului.

Cipcigan este si initiatorul proiectului "Sapte pasi pe acoperisul lumii", care s-a concretizat pana in prezent in patru reusite: Elbrus (Europa) - 5.642 metri, McKinley (SUA) - 6.194 metri, Aconcagua (America de Sud) - 6.960 metri, Kilimanjaro (Africa) - 5.895 metri.

De asemenea, Vasile Cipcigan a participat la expeditia Khan Tengri 2008, fiind si coinitiator si participant la proiectul "Expeditia Romaneasca Manaslu 2013".

Manaslu din masivul Gurkha, muntii Himalaya, este, ca inaltime, al 8-lea varf al planetei (8.156 metri). Numele Manaslu este un derivat al termenului sanscrit Manasa, care, in limba romana, se traduce prin Muntele Spiritului.

Muntele Manaslu are trei varfuri importante: Manaslu Nord - 7.157 metri, Manaslu Est - 7.992 metri si Manaslu - 8.156 metri. Toate aceste trei varfuri au fost atinse si sunt o atractie si o provocare pentru alpinistii din toata lumea.

Primii oameni care au reusit sa ajunga pe varful acestui munte au fost japonezii Yuko Maki si Tashio Imanishi, impreuna cu nepalezul Gyalzen Norbu, la 9 mai 1956.

Timisoreanul Horea Colibasanu este primul roman care a cucerit Manaslu, in anul 2006.