Alpinistul aradean Torok Zsolt a reusit, duminica, sa duca steagul Romaniei pe unul dintre cele mai grele varfuri din lume - Ama Dablam din Himalaya, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Torok Zsolt a ajuns acolo impreuna cu alpinistii Teo Vlad si Marius Gane, a anuntat aradeanul pe contul sau de Facebook, unde a postat mai multe fotografii, printre care si cea cu steagul Romaniei.

Varful Ama Dablam din Himalaya are 6.812 de metri si este considerat unul dintre cele mai grele varfuri.

"Teo Vlad, Marius Gane si cu mine am avut privilegiul sa privim de acolo de sus Everestul, Cho Oyu, Nuptse, Lhotse si toti muntii din Himalaya, tot ce se poate vedea de pe varful mult dorit Ama Dablam", a declarat Torok Zsolt. Torok Zsolt a mai incercat sa cucereasca varful si in 2008, dar a fost nevoit sa opreasca atunci ascensiunea.

"Zapada multa si proaspata ne-a ajutat din punct de vedere al hidratarii, dar a ingreunat ascensiunea, iar in comparatie cu acum 8 ani cand nu am ajuns pe varf, Ama Dablam este un alt munte", a mai spus Torok Zsolt.

In 2013, Torok Zsolt a condus expeditia romaneasca ce a ajuns pe Nanga Parbat, la 8.126 metri, considerata cea mai mare performanta in alpinismul romanesc.

Zsolt Torok este unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati alpinisti romani la nivel mondial, realizator al mai multor premiere. Printre altele, a fost pe Maratonul Marilor Pereti, Trilogia Alpilor si pe varful K2 (in masivul muntos Karakorum, al doilea varf ca marime din lume).