Dean Potter, unul dintre cei mai cunoscuti acrobati americani din domeniul sporturilor extreme, a murit in urma unui salt cu "wingsuit" (costum cu aripi) in Parcul National Yosemite din California, informeaza bbc.com, conform Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sportivul american, in varsta de 43 de ani, a sarit cu acest costum special de pe promontoriul Taft Poit, care are inaltimea de 2.286 de metri, a precizat un purtator de cuvant al administratorilor Parcului National Yosemite.

Colegul lui din acest zbor extrem, Graham Hunt, in varsta de 29 de ani, si-a pierdut la rândul sau viata.

Salvamontistii au fost alertati la scurt timp dupa disparitia celor doi sportivi si au început cautarile înca de sâmbata dupa-amiaza.

Trupurile lor neinsufletite au fost gasite duminica dimineata.

Ambii purtau "wingsuit" - costume dintr-o tesatura aerodinamica, strâns lipite de corp, cu aripi realizate sub forma unui material excedentar intre maini si trup si intre picioare -, care ii ajuta pe sportivi sa pluteasca in aer.

Parasutele celor doua costume speciale nu s-au deschis, scrie presa americana.

Dean Potter a fost un atlet care a impins acest sport tot mai aproape de limita, efectuand de numeroase ori acrobatii controversate.

A fost criticat in mai 2006 dupa ce a efectuat "o urcare libera, solitara", a legendarului Delicate Arch, o stanca renumita din statul american Utah. In urma acelei cascadorii periculoase, compania vestimentara Patagonia a decis sa anuleze contractul de sponsorizare a sportivului.

Dean Potter a fost, de asemenea, primul om din lume care a escaladat liber - fara franghii si fara plasa de siguranta - principalii trei pereti montani din Parcul National Yosemite intr-o singura zi.

El era, de asemenea, renumit pentru traversari pe coarda la mare înaltime si pentru salturi cu parasuta extrem de riscante - a efectuat unele dintre acestea purtându-l in spate pe Whisper, cainele sau.

Anul trecut, Dean Potter a publicat pe internet un film de 22 de minute, intitulat "When Dogs Fly",in care erau prezentate salturile cu parasuta ale cainelui sau Whisper. Desi filmul a facut senzatie pe internet, a atras critici vehemente din partea multor organizatii pentru protectia animalelor.

Tot in 2014, Ramón Rojas, detinatorul multor recorduri privind saltul cu wingsuit, supranumit "The Birdman" ("Omul pasare"), a murit in urma unei astfel de acrobatii, in Elvetia.