Alpinistul roman Alex Gavan a dedicat ascensiunea sa pe Broad Peak (8.047 m) din masivul Karakorum (Pakistan), reusita in data de 23 iulie, memoriei luptatorilor anticomunisti din munti, conform Agerpres.

Alex GavanFoto: Hotnews

Alex Gavan a escaladat varful amintit fara oxigen suplimentar si fara sprijinul serpasilor, acesta fiind al saselea varf de peste 8.000 de metri pe care l-a urcat in cariera sa sportiva, toate ascensiunile realizate fiind fara oxigen suplimentar si fara porteri de altitudine sau serpasi.

Alpinistul roman, care a facut echipa cu alpinistii bulgari Boian Petrov, Mladen Dankov si Ivan Tomov, a dedicat ascensiunea varfului Broad Peak memoriei luptatorilor anticomunisti din munti, care, prin lupta si prin sacrificiul lor, au fost si sunt inca o sursa de inspiratie si o dovada a faptului ca nu toti romanii accepta compromisul, fie cu un regim politic totalitar, fie cu provocarile vietii".

"Sa-ti pese cu adevarat inseamna sa actionezi si sa pui in practica ceea ce afirmi, iar acest exemplu l-au dat luptatorii din rezistenta anti-comunista", considera alpinistul.

De asemenea, Alex Gavan dedica aceasta ascensiune tuturor celor care cred in puterea gandurilor, a faptelor si a lucrurilor bune, precum si a transformarii pozitive care incepe cu fiecare dintre noi; celor pentru care calea cea mai simpla nu reprezinta neaparat si optiunea aleasa; celor care vor sa lase o lume mai buna decat cea pe care au gasit-o'', se mai arata in comunicat.

Aceasta a fost a doua ascensiune romaneasca pe Broad Peak, prima fiind realizata de alpinistul Constantin Lacatusu, în 1992, care a reusit atunci sa aduca primul optmiar Romaniei.

In 2014, Alex Gavan a mai avut o expeditie, in Nepal: in aprilie a avut o noua tentativa (dupa cea din 2009) de a face prima ascensiune romaneasca fara oxigen suplimentar si fara serpasi a muntelui Everest (8.850 m), iar in mai a incercat sa urce pe varful Dhaulagiri (8.167 m).

Ascensiunea de pe Everest a fost amanata ca urmare a avalansei produse pe 18 aprilie, care a dus la inchiderea partii sudice a muntelui. In cursul lunii mai, Alex Gavan a incercat ascensiunea muntelui Dhaulagiri, de unde s-a retras pe fondul conditiilor meteo si de sanatate care au impiedicat continuarea ascensiunii in conditii pe care alpinistul sa le considere rezonabile. Ultimul varf de peste 8.000 m urcat de Alex Gavan fara oxigen suplimentar si fara serpasi era Shisha Pangma (8.027 m), in premiera romaneasca, pe 30 aprilie 2013.