Masca de oxigen a lui Tiberiu Pintilie a fost prima care a cedat complet, la 8.650 de metri. Unul dintre cei doi serpasi i-a dat masca sa de oxigen lui Tiberiu si a renuntat la urcus. Viscol, temperaturi de -25/-35 °C, extenuare fizica si o mare de alb in fata ochilor. La scurt timp cedeaza si a doua masca de oxigen. Alegerea a fost crunta: la doar 200 de metri distanta de varful Everest, Adrian Fako, Tiberiu Pintilie si serpasul care ii insotea au decis sa coboare. Iar asta le-a salvat viata. La cateva sute de metri in jos, cei trei l-au gasit pe serpasul care cedase masca sa de oxigen lesinat in zapada si au reusit sa il readuca pe picioare.

Aproape de EverestFoto: Nikon

Timp de cinci zile, nimeni nu a stiut nimic de ei. Pe 21 mai, Tiberiu Pintilie si Adrian Fako, insotiti de doi serpasi, au inceput ascensiunea spre varf. Pe 25 mai au fost obligati sa abandoneze la 8.650 de metri, insa la retragere au fost surprinsi de viscol.

Pe 29 mai, Adrian Fako si Tiberiu Pintilie impreuna cu cei doi serpasi au ajuns in siguranta in Tabara de baza avansata (6.400m). Iarna lunga si dificila, vantul puternic cu viteze de peste 100km/h si cantitatile mari de zapada au facut ca sezonul de ascensiune pe Everest sa fie unul foarte scurt anul acesta, cu o fereastra de varf de numai 3 zile.

Cei care si-au propus sa urce pe varf fara oxigen suplimentar au abandonat, iar singurii care si-au continuat urcusul au fost cei care au folosit tuburile de oxigen. Dupa 7.900 de metri, oxigenul din tub a devenit indispensabil.

Pe 24 mai, Adi, Tibi si cei doi serpasi care ii insoteau pana pe varf au constatat ca mastile de oxigen scapa aer si nu functioneaza cum trebuie.

Au improvizat un burduf care sa nu permita oxigenului sa se risipeasca in aer si au pornit increzatori spre varf insa drumul nu avea sa fie unul lung.

Masca de oxigen a lui Tiberiu Pintilie a fost prima care a cedat complet, la 8.650 de metri. Unul dintre cei doi serpasi i-a dat masca sa de oxigen lui Tiberiu si a renuntat la urcus. Viscol, temperaturi de -25/-35 °C, extenuare fizica si o mare de alb in fata ochilor. La scurt timp cedeaza si a doua masca de oxigen.

Alegerea a fost crunta: la doar 200 de metri distanta de varful Everest, Adrian Fako, Tiberiu Pintilie si serpasul care ii insotea au decis sa coboare. Iar asta le-a salvat viata. La cateva sute de metri in jos, cei trei l-au gasit pe serpasul care cedase masca sa de oxigen lesinat in zapada si au reusit sa il readuca pe picioare.

Astazi, Adrian Fako si Tiberiu Pintilie impreuna cu cei 2 serpasi sunt in viata. Dintre cei aproximativ 75 oameni care au incercat anul acest varful Everest, se stimeaza in acest moment ca doar in jur de 15 persoane au reusit sa il atinga. Din nefericire, majoritatea echipelor sunt blocate in taberele 1 si 2 din cauza vremii naprasnice. O avalansa a maturat corzile de sustinere spre Tabara de baza.

Altitudinea atinsa de echipa Everest Romania pe 25 mai este de 8. 650m, ceea ce inseamna depasirea Pasului 2 de pe ruta nordica a muntelui Everest. Aceasta sectiune este cea mai dificila parte a traseului spre varf datorita inclinatiei sale, ultimii 5 m ai Pasului fiind aproape verticali. 8.650m inseamna depasirea celui de-al doilea varf al planetei care este situat la 8611m (muntele K2, la granita dintre China si Pakistan).

Sursa informatiilor:Nikonisti.ro

Mai multe informatii pe pagina de Facebook Nikonisti

Fotografiile alpinistilor din echipa Everest Romania au fost realizate cu aparate Nikon.